Παρασκευή, Νοεμβρίου 30, 2012

ΤΟ ΙΚΕΑ ΣΤΗΝ BLACK LIST ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ


Στη Black List του Δικτύου Επισφαλώς Εργαζομένων - Ανέργων συγκεντρώνονται οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία σε θέματα που αφορούν τη μη καταβολή μισθών, παράνομες απολύσεις, παραβίαση συμβάσεων κλπ.


Η γνωστή αλυσίδα πώλησης οικιακών επίπλων ΙΚΕΑ (ιδιοκτησίας Ομίλου Φουρλή) προχωράει σε εκβιασμούς εργαζομένων για ατομικές συμβάσεις εργασίας με δραστικές μειώσεις μισθών από 11% ως 15%. Και όλα αυτά παρ’ ότι τα ΙΚΕΑ είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του Ομίλου Φουρλή και τα μερίδια της αγοράς τους συνεχίζουν να αυξάνονται εντυπωσιακά δεδομένου ότι οι βασικές ανταγωνίστριες (NEOSET, SATO) κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Την ίδια στιγμή η εργοδότρια εταιρεία καταπατά εργασιακά δικαιώματα και όταν κάποιος/-α τολμήσει να τα διεκδικήσει, τότε η απάντηση είναι δεδομένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόλυση των 7 καθαριστριών στο πολυκατάστημα της ΙΚΕΑ στα Γιάννενα. Η εταιρεία «Magic Fresh» στην οποία έχει παραχωρηθεί από την ΙΚΕΑ η καθαριότητα του πολυκαταστήματος προχώρησε σε απολύσεις εργαζόμενων γυναικών εκ των οποίων οι 3 είναι μητέρες τριών παιδιών με άνεργους συζύγους. Οι εργαζόμενες που δούλευαν 6 ημέρες την βδομάδα και πληρώνονταν για 4 ώρες αντί για 8 για να καθαρίσουν καθημερινά μια επιφάνεια 27.000 τ.μ. απολύθηκαν όταν ζητήθηκε να καταβληθεί το επίδομα τριτέκνων.
.left.gr
ΠΡΕΖΑ TV
30-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: