Τρίτη, Νοεμβρίου 27, 2012

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΜΟΝΙΜΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ


Δεν αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία η σύσταση και η λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, του ESM, αποφαίνεται το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Το Δικαστήριο ασχολήθηκε με το ζήτημα μετά από προσφυγή του Ιρλανδού βουλευτή Τόμας Πρινγκλ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι οι σχετικές αποφάσεις των αρχηγών των «27» υπερέβαιναν τις αρμοδιότητές τους.


Ο Πρινγκλ είχε προσφύγει αρχικά στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας, το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ. 

Το Δικαστήριο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, απέρριψε την προσφυγή κρίνοντας ότι η απόφαση των «27» δεν διευρύνει τις εξουσίες των κοινοτικών οργάνων σε σημείο που να χρειάζεται αλλαγή των Συνθηκών ή με τρόπο να που να αντιβαίνει στις Συνθήκες.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο ESM παίρνει δικαστικό «ναι», και η πρώτη σε κοινοτικό επίπεδο. Το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης είχε επίσης απορρίψει προσφυγή σε βάρος της γερμανικής συμμετοχής στον μηχανισμό, έστω και θέτοντας ως όρο τη συνδιαβούλευση της κυβέρνησης με τη γερμανική Βουλή πριν από κάθε απόφαση.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
27-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: