Το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο την Πέμπτη (17:00).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες θα προσέλθουν στη συνάντηση με ολοκληρωμένη πρόταση αναφορικά με τη συμμετοχή τους στη σχετική διαδικασία.
Πάντως, η ανακοίνωση του σχεδίου φαίνεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των τραπεζιτών, ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί τις τελευταίες δυο ημέρες και οι μετοχές τους.
Η επιτυχία του σχεδίου επαναγοράς είναι πατριωτικό καθήκον είπε νωρίτερα ο Γ.Στουρνάρας στέλνοντας σαφές μήνυμα στις τράπεζες.
«Σαφώς περιμένουμε συμμετοχή ελληνικών και ξένων τραπεζών στο πρόγραμμα», ξεκαθάρισε και σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
Ο υπουργός τόνισε ωστόσο για άλλη μια φορά το εθελοντικό χαρακτήρα του προγράμματος, ενώ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων είπε ότι το καθένα θα αποφασίσει μόνο του τι θα πράξει προσθέτοντας ότι «δεν είναι καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος η συμμετοχή τους» με δεδομένο ότι τα Ταμεία ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, οπότε -όπως εξήγησε- είναι σαν να βγάζεις λεφτά από τη μία τσέπη και να τα βάζεις στην άλλη.
Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν, όπως αναφέρει Το Βήμα, ότι οι όροι του προγράμματος, με βάση τις έως σήμερα διαρροές, που προβλέπουν επαναγορά σε τιμή όχι υψηλότερη του 35% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί.
Ως εκ τούτου θεωρούν ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνον εφόσον το τελικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης μειωθεί για αυτούς σε ικανοποιητικό βαθμό.
Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα δεχθούν να «κλειδώσουν» υψηλές ζημιές για ένα μέρος του χαρτοφυλακίου τους με αντάλλαγμα τον περιορισμό των αποτιμητικών ζημιών για τα ομόλογα που θα διακρατήσουν.
Στόχος τους είναι η επαναφορά της καθαρής τους θέσης σε θετικό έδαφος, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις επικείμενες εκδόσεις νέων μετοχών.
Μόνο σε μία τέτοια περίπτωση θα μειωθεί αισθητά ο κίνδυνος πλήρους κρατικοποίησης του συστήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τον κλάδο, όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου