Δευτέρα, Νοεμβρίου 19, 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΠΑΝΤΟΥ!!!!


Των Αλίκης Μάτση – Αρη Χατζηγεωργίου
Την έκδοση δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου επέλεξε η κυβέρνηση για να εξειδικεύσει με πολλά μικρά μνημόνια την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ στις περιπτώσεις αποκλίσεων από τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους καθώς και σε υγεία, ενέργεια, συντάξεις υπαλλήλων Βουλής και απελευθέρωση επαγγελμάτων.
Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα περίπτωση «εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» η τρικομματική συγκυβέρνηση θέλησε να ξεπεράσει το «εμπόδιο» του Κοινοβουλίου και να φανεί συνεπής έναντι της τρόικας, εν όψει του αυριανού Eurogroup.


Και το έπραξε, κατά παράβαση του Συντάγματος, σύμφωνα με τον καθηγητή Κ. Χρυσόγονο, ευελπιστώντας ότι ώς αύριο θα ξεπεραστούν εντελώς οι διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ και θα αποφασιστεί -επιτέλους- η εκταμίευση της περίφημης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Η σημασία που είχε για την κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά η έκδοση της πράξης αυτής αποτυπώθηκε στις αλλεπάλληλες συσκέψεις από το πρωί του Σαββάτου έως τη νύχτα της Κυριακής στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ενώ για πρώτη φορά κρατήθηκε ανοιχτό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Εθνικό Τυπογραφείο, προκειμένου να δημοσιευτεί άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι δε πληροφορίες θέλουν ακόμη μία πράξη που εκδίδεται εντός της ημέρας και θα εξειδικεύει θέματα όπως συντάξεις υπαλλήλων Βουλής, συνταγογράφηση δραστικών ουσιών από γιατρούς, ενεργειακούς επιθεωρητές, εκκρεμότητες για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ΔΕΣΦΑ και την απελευθέρωση επαγγελμάτων σε υγεία, φορτηγά, ξενοδοχεία, λογιστές κλπ.

Φαίνεται πως η Βουλή μπαίνει στη γωνία και η επιλογή είναι όλοι οι σκόπελοι να ξεπερνιούνται είτε με την έκδοση πράξεων νομοθετικών περιεχομένου είτε με την έκδοση πράξεων υπουργικού συμβουλίου.

Από το περιεχόμενο της χθεσινής, που φέρει τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών και του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τ. Μπαλτάκου φαίνεται ότι γίνονται ακόμη αυστηρότερα όλα τα μνημονιακά μέτρα που η Βουλή ψήφισε, μόλις με 153 ψήφους, στις 7 Νοεμβρίου, ενώ τοποθετούνται επόπτες παντού, σε υπουργεία ΔΕΚΟ και ΟΤΑ σε περίπτωση αποκλίσεων των ετήσιων προϋπολογισμών τους.

Συγκεκριμένα για τις ΔΕΚΟ:

* Από 1/1/2014 ο δανεισμός τους θα είναι μηδενικός, πλην περιπτώσεων επενδύσεων.

* Αναστέλλεται η καταβολή των αμοιβών των μελών των Δ.Σ., εφόσον δεν εκπληρούν τους τριμηνιαίους στόχους του προγράμματος. Απολύονται δε στο τέλος του έτους εάν το πρόγραμμα έχει αποκλίνει από τα προϋπολογισθέντα.

Για τα υπουργεία, προβλέπεται ότι υποβάλλουν πρόγραμμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους έως την 31η Ιανουαρίου. Αν διαπιστώνεται απόκλιση άνω του 10% από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους, περικόπτεται ποσό πιστώσεων για τις λειτουργικές τους δαπάνες ίσο με το ποσό της υπέρβασης, πέραν του 10%.

* Ακόμη πιο ασφυκτική καθίσταται με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου η εποπτεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της οποίας επιβάλλεται υποχρεωτική αύξηση στα τέλη ακίνητης περιουσίας, παρεπιδημούντων και επί των ακαθαρίστων εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τη συγκεκριμένη διάταξη του Μνημονίου και την ίδρυση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, πολλοί δήμαρχοι απείλησαν με παραίτηση και προσφυγές περί αντισυνταγματικότητας.

Στην πράξη πάντως, δίνεται έμφαση στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης που περιλαμβάνει στόχους σε βάθος από ένα μήνα έως πέντε χρόνια! Εάν μέσα από τη μηνιαία παρακολούθηση προκύψει απόκλιση των στόχων για «δύο συνεχόμενα τρίμηνα», προβλέπεται μεταξύ άλλων «αναστολή των προσλήψεων» – αντί του «περιορισμού» που είχε ο αρχικός νόμος.

Επίσης, προστίθεται και πάλι μια πρόβλεψη που είχε αφαιρεθεί από το αρχικό σχέδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ότι, δηλαδή, σε περίπτωση οικονομικών αποκλίσεων, οι δαπάνες «περιορίζονται μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες».

Ενισχυμένος προκύπτει και ο ρόλος του γενικού διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών που «επιλαμβάνεται όλων των σχετικών θεμάτων με προτάσεις και εισηγήσεις προς το παρατηρητήριο».

ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: