Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2012

«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ» ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΟΥΣ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ» ΕΠΙΒΑΤΕΣ


Ένα υψηλής τεχνολογίας πρόγραμμα λογισμικού το οποίο εκτιμάται πως μπορεί να εντοπίσει και να σταματήσει εν δυνάμει επικίνδυνους επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα ανέπτυξε βρετανική εταιρεία, χρησιμοποιώντας την τεχνική που είναι γνωστή ως «risk profiling».
Στελέχη της SAS Software - η συνωνυμία με τις διάσημες βρετανικές ειδικές δυνάμεις είναι συμπτωματική - , μιλώντας στο BBC, δήλωσαν πως ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να είχε εντοπίσει εγκαίρως την επιβίβαση του επίδοξου βομβιστή Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, που είχε ραμμένα εκρηκτικά στα εσώρουχά του, σε αεροσκάφος το 2009 στο Ντιτρόιτ.


Το «risk profiling» είναι μία αμφιλεγόμενη μέθοδος, καθώς έχει να κάνει με τον εντοπισμό και επισήμανση ενός ατόμου ή μίας ομάδας ατόμων που θεωρείται ότι μπορεί να ενεργήσουν με συγκεκριμένους τρόπους, βάσει ανάλυσης του υποβάθρου και της προηγούμενης συμπεριφοράς. Αν και θεωρείται γενικότερα αποτελεσματική, πολλοί εκτιμούν πως μπορεί να δημιουργήσει ρατσιστικά πρότυπα.

Η SAS Software αρνείται πως το λογισμικό της παρουσιάζει «ρατσιστικές» τάσεις, καθώς λαμβάνει υπόψιν του ένα τεράστιο εύρος μεταβλητών, με την καταγωγή να μην παίζει κάποιον σημαντικό ρόλο - για την ακρίβεια, σύμφωνα με στελέχη της, πρόκειται για τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες ή τις ασφαλιστικές εταιρείες για να εξακριβωθεί εάν μπορούν να δοθούν δάνεια και υποθήκες ή όχι.

Το πρόγραμμα συγκεντρώνει δεδομένα σχετικά με τους επιβάτες και το φορτίο, ενώ λαμβάνει υπόψιν και άλλους παράγοντες, όπως το εάν η πληρωμή για το εισιτήριο έγινε με μετρητά ή μέσω του Ίντερνετ, αν κάποιος επιβάτης έχει ποινικό μητρώο, αν έχει τεθεί υπό παρακολούθηση ή αν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα σε χώρα με γνωστά προβλήματα ασφαλείας. Το αποτέλεσμα είναι η παροχή προφίλ για κάθε επιβάτη μίας πτήσης, όπου αξιολογείται η όποια «επικινδυνότητά» του.

Σύμφωνα με το BBC, το πρόγραμμα χρησιμοποιείται ήδη από την τελωνειακή υπηρεσία της Νότιας Κορέας, που το χρησιμοποιεί για τον εντοπισμό παράνομων αγαθών.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
22-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: