Η απελπισία της ανεργίας έχει ως αποτέλεσμα 1 στους 4 ανθρώπους άνω των 50 ετών, που χάνει τη δουλειά του, να καταλήγει στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το απίστευτο αυτό εύρημα προέκυψε από πρόσφατη αμερικανική μελέτη, σε δείγμα 13.500 ατόμων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» του Αμερικανού Ιατρικού Συλλόγου.
Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι ο κίνδυνος αυξάνεται υπέρμετρα (6 στους 10), για ανθρώπους από 51 έως 75 ετών που έχουν χάσει πάνω από τέσσερις θέσεις απασχόλησης σε σύντομο διάστημα.
Ο κίνδυνος για την καρδιά από τις πολλαπλές απώλειες θέσης εργασίας εμφανίζεται σε παρόμοια ποσοστά με αυτούς που καπνίζουν ή έχουν υπέρταση, επισημαίνεται στην έρευνα. Τα ευρήματα της μελέτης των Αμερικανών επιστημόνων επιβεβαιώνουν, όμως, και οι Έλληνες καρδιολόγοι.
Οπως τονίζει στις «6μέρες» ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόδουλος Στεφανάδης, μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου έχουν αυξηθεί δραματικά τα οξέα καρδιαγγειακά επεισόδια.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής μελέτης, πάντως, καθηγητής, Μάθιου Ντιπρέ από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ, σύμφωνα με το BBC, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για έμφραγμα είναι μέσα στον πρώτο χρόνο, μετά την απώλεια της θέσης εργασίας, ενώ ακόμα και οι σύντομες περίοδοι χωρίς δουλειά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Το άγχος και η ανασφάλεια λόγω της ανεργίας είναι μια πρώτη εξήγηση, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν με ποιον ακριβώς τρόπο το στρες αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Πηγή: 6μέρες
ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου