Κυριακή, Νοεμβρίου 18, 2012

ΑΚΡΙΒΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ


Της Ελένης Κωσταρέλου-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Ούτε καν στην περσινή τιμή πώλησης δεν πέφτει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ακόμα και μετά… τη χορήγηση του επιδόματος, καθώς η κυβέρνηση δίνει 0,28 ευρώ για κάθε λίτρο κατανάλωσης.
Δεδομένου ότι σήμερα η μέση πανελλαδική τιμή πώλησης έχει διαμορφωθεί στα 1,3320 ευρώ, μετά τη χορήγηση του επιδόματος, ουσιαστικά σε όσους εντέλει το δικαιούνται, θα τους στοιχίζει 1,052 ευρώ –όταν την περσινή χρονιά η τιμή του έκλεισε κάτω από 1 ευρώ.
Με χθεσινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καθορίζονται οι όροι χορήγησης του επιδόματος, το οποίο θα αρχίσουν να εισπράττουν οι δικαιούχοι εντός 20μέρου από την υποβολή της αίτησης. Τα 15 βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι είναι:
1. Το επίδομα χορηγείται σε άγαμους, έγγαμους και διαζευγμένους μόνο για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας, είτε ιδιόκτητης είτε με ενοίκιο.
2. Δεν το δικαιούνται προστατευόμενα μέλη, φιλοξενούμενοι, ιδιοκτήτες οχημάτων άνω 2.000 κυβικών, όσοι διαθέτουν σκάφη άνω των οκτώ μέτρων, αεροσκάφη και πισίνες,καθώς και κάτοικοι εξωτερικού. Δεν θα δοθεί για επαγγελματική στέγη, καθώς και σε ιδρύματα, οργανισμούς και νομικά πρόσωπα, κερδοσκοπικά ή μη.


3. Θα το λάβουν όσοι δήλωσαν για το οικονομικό έτος 2012 (δήλωση περασμένης άνοιξης, χρήση 2011) εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ οι άγαμοι και 35.000 ευρώ έγγαμοι χωρίς παιδιά, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Σε μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 38.000 ευρώ για ένα παιδί, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

4. Οσοι δεν είχαν υποβάλει δήλωση την περασμένη άνοιξη, πρέπει να συνυποβάλουν υπεύθυνη δήλωση κατά την ηλεκτρονική αίτηση.

5. Δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 150.000 ευρώ οι άγαμοι και 200.000 ευρώ οι έγγαμοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

6. Αν ο φορολογούμενος απολέσει μέρος της περιουσίας του και ως εκ τούτου έχει αλλαγή στη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων, έντυπο Ε9, τότε μπορεί εντός διμήνου να υποβάλει νέα αίτηση, με την οποία να ζητάει τη χορήγηση του επιδόματος.

7. Σε κάθε κατοικία χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τ.μ. και με ανώτατη κατανάλωση, που κυμαίνεται από 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο για τους διαμένοντες στα νότια της χώρας και μέχρι 25 λίτρα για τους κατοίκους των βορείων περιοχών της χώρας.

8. Σε κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης χορηγείται επίδομα 0,28 ευρώ. Για παράδειγμα, κάτοικος της Αθήνας με κατοικία 100 τ.μ. θα πάρει επίδομα για 800 λίτρα κατανάλωσης πετρελαίου, δηλαδή 224 ευρώ, ενώ θα το έχει αγοράσει 1.065,60 ευρώ. Ο κάτοικος της Κοζάνης θα πάρει επίδομα 700 ευρώ, της Θεσσαλονίκης 420 ευρώ και των Χανίων 140 ευρώ.

9. Αν κάποιος αλλάξει κατοικία, δηλαδή πάει σε ψυχρότερη περιοχή της χώρας, τότε του δίνεται η δυνατότητα να ζητήσει τη διαφορά του επιδόματος.

10. Το επίδομα χορηγείται για τη χρονική περίοδο από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Απριλίου και οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Μαΐου του επόμενου έτους.

11. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων.

Στην αίτηση αναγράφονται: ΑΦΜ δικαιούχου, ονοματεπώνυμο, αριθμός προστατευόμενων παιδιών, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κύριας κατοικίας, ταχυδρομική διεύθυνση, αν πρόκειται για ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, ΑΦΜ εκμισθωτή ή παραχωρούντος, τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων, ένδειξη αν είναι πολυκατοικία, υπεύθυνη δήλωση για μη υποχρέωση υποβολής δήλωσης, στοιχεία επικοινωνίας (e-mail, αριθμός κινητού ή σταθερού τηλεφώνου).

12. Οι διαχειριστές της πολυκατοικίας δηλώνουν παράλληλα ΑΦΜ διαχειριστή ή εκπροσώπου ή εταιρείας διαχείρισης, αριθμό κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή της παροχής που εκπροσωπεί την πολυκατοικία, χιλιοστά συμμετοχής διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης, ονοματεπώνυμο φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα και δεν τα χρησιμοποιούν ως επαγγελματική στέγη. Η αίτηση προαπαιτεί εγγραφή και λήψη κωδικών πρόσβασης.

13. Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει μέσω τραπεζικού λογαριασμού εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

14. Το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί αν ο δικαιούχος έχει χρέη στο Δημόσιο και επίσης δεν φορολογείται.

15. Αν η αίτηση χορήγησης απορριφθεί, ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει νέα επισημαίνοντας τους λόγους της ένστασής του.


ΠΡΕΖΑ TV
18-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: