Πέμπτη, Νοεμβρίου 29, 2012

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΕΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ, ΑΠΕΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Τις διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στο Παλαιστινιακό δείχνουν οι προθέσεις των ευρωπαϊκών χωρών για την ψηφοφορία-ορόσημο στα Ηνωμένα Έθνη για την Παλαιστίνη, η οποία ζητά να αναβαθμιστεί σε κράτος παρατηρητή. Γαλλία, Ισπανία Νορβηγία και Ελλάδα θα το υπερψηφίσουν, η Βρετανία θέτει όρους, η Ολλανδία θα καταψηφίσει και τελικά η Γερμανία -που θα έλεγε επίσης «όχι»- αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία.


Το μεσημέρι της Πέμπτης, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση για αποχή «δεν ελήφθη ελαφρά». Το Βερολίνο «συμμερίζεται το στόχο δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους... αλλά τα αποφασιστικά βήματα προς αυτό μπορούν να είναι μόνο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων», τονίστηκε.

Η ψηφοφορία αποτελεί συμβολικό ορόσημο στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων. Η θετική έκβαση της ψηφοφορίας είναι διασφαλισμένη -δεδομένης της απλής πλειοψηφίας που απαιτείται σε σύνολο 193 κρατών-μελών της Γενικής Συνέλευσης για την έγκριση της αναβάθμισης από το καθεστώς του παρατηρητή σε κράτος με ιδιότητα παρατηρητή.

Η αναβάθμιση του διπλωματικού καθεστώτος θα επιτρέψει τη συμμετοχή των Παλαιστινίων σε συζητήσεις ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και το κυριότερο θα ενισχύσει τις πιθανότητές τους να ενταχθούν σε άλλους οργανισμούς που διασυνδέονται με τον ΟΗΕ, καθώς και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), όπου και θα μπορούσαν να στραφούν κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Η Βρετανία από την πλευρά της θέτει όρους προκειμένου να υπερψηφίσει το παλαιστινιακό αίτημα, ειδάλλως θα ακολουθήσει το δρόμο της αποχής -πράγμα που, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή απορρίπτει τους όρους, είναι και το πιθανότερο.

Η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Δανία, η Αυστρία, η Ισλανδία και η Ελβετία πρόκειται να στηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα, με την ελβετική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει την αναβάθμιση καθεστώτος «τόσο εποικοδομητική, όσο και πραγματιστική». Η Φινλανδία θα ψηφίσει «ναι» εκτός αν υπάρξει κοινή γραμμή της ΕΕ, πράγμα που δεν διαφαίνεται.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επισημαίνει ότι η στήριξη του παλαιστινιακού αιτήματος «είναι συνεπής προς την πάγια θέση αρχής της χώρας για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος στην βάση των δύο κρατών, ήτοι ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει με ειρήνη και ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ».
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: