Τρίτη, Νοεμβρίου 13, 2012

ΔΕΝ «ΒΛΕΠΕΙ» ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ


Δεν «βλέπει» άμεση αποκλιμάκωση των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης επισημαίνοντας ότι «το καλάθι της νοικοκυράς θα ανακουφιστεί σε βάθος χρόνου».
Ειδικότερα, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξήγησε ότι απαιτούνται μια σειρά ρυθμιστικών παρεμβάσεων αλλά και στενής συνεργασίας πολιτείας και καταναλωτών.


Το παράδειγμα μάλιστα που χρησιμοποίησε είναι αποκαλυπτικό: «οι αγρότες δεν εκδίδουν τιμολόγια με αποτέλεσμα ο μεσάζοντας να αναγράφει στα παραστατικά ότι αγόρασε το προϊόν ακόμα και 20 λεπτά πάνω από την πραγματική τιμή. Το ίδο κάνει και ο δεύτερος μεσάζοντας και τελικά εως ότου φτάσει στο ράφι έχουν παρεμβληθεί πέντε μεσάζοντες που ο καθένας για να βγάλει παραπάνω προμήθεια φουσκώνει και την τιμή» και πρόσθεσε ότι μόνο νομοθετική λύση μπορεί να υπάρξει λέγοντας: «θα μπορούσε να υποχρεωθεί ο αγρότης να εκδίδει τιμολόγιο ώστε να μην αυξάνεται πλασματικά η αρχική τιμή». Τόνισε δε πως «Στην Ευρώπη δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο για΄τι εκεί ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ δεν θα  βρει κορόιδα πελάτες αλλά πελάτες που κάνουν έρευνα αγοράς. Εδώ είναι όπου πέσει το μάτι μας. Πέραν αυτών ο κ. Κυριτσάκης παραδέχθηκε ότι η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα από τα καρτέλ, πως στο μικροσκόπιο της Επιτροπής έχουν πει 30 μεγάλες εταιρίες ενώ από τα 300 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια έχουν εκδικαστεί και εισπραχθεί τα 151 εκατ. ευρώ και εκκρεμεί η εκδίκαση για άλλα 62 εκατ. ευρώ.
 Χρήστος Μπόκας
ΘΕΜΑ
ΠΡΕΖΑ TV
13-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: