Πέμπτη, Νοεμβρίου 01, 2012

ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΛΗΓΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Δεν έχουν περάσει παρά μερικές ημέρες από όταν ανέκυψε το θέμα με τη διάθεση ληγμένων τροφίμων. Αρκετοί πίστεψαν πως επρόκειτο για μία νέα διάταξη και βιάστηκαν να τη συνδέσουν με το κλίμα των ημερών, το οποίο έχει σχέση αλλά όχι με αυτή την έννοια και θα το δούμε παρακάτω.
Για να τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και να δούμε όλη τη διάσταση της ιστορίας, θα πρέπει να μιλήσουμε με τους καθ' ύλην αρμόδιους, δηλαδή τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, τον οργανισμό των τροφίμων (ΕΦΕΤ) αλλά και τους εκπροσώπους των καταναλωτικών οργανώσεων.
Το News 247 μίλησε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι λίγο - πολύ είπαν περίπου τα ίδια.

Η ιστορία πάντως δεν είναι καινούργια, ξεκινά τη δεκαετία του 80 συγκεκριμένα, όταν υπήρξε η αγορανομική διάταξη του τότε κώδικα τροφίμων, με την οποία επιτρεπόταν η διάθεση των ληγμένων προϊόντων ή πιο σωστά των τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας.
Από τότε όμως, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ως διάταξη, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, τουλάχιστον όχι όσο γνωρίζουμε και όχι επίσημα.
Δεν ξανακούστηκε λοιπόν η διάταξη, από το 1989, αυτή μέχρις ότου την επανέφερε στο προσκήνιο το αρμόδιο υπουργείο, με το άρθρο 5, ανακοινώνοντας σχετικά:
Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
-Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη  διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
-Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
-Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Επίσης γίνεται σαφές πως δεν συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα όπως γάλα, γιαούρτι κλπ.
Επομένως, είναι απολύτως ασφαλής η κατανάλωση των προϊόντων αυτή;
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Μίχας, πρόεδρος του ΕΦΕΤ αλλά και οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ κίνδυνος δεν υπάρχει για την υγεία του καταναλωτικού κοινού.
Όμως, ποιός είναι εκείνος ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει πως κάποιες έστω λιγοστές επιχειρήσεις, λιγοστά σούπερ μάρκετ θα τηρήσουν τον νόμο, γνωρίζοντας μάλιστα την ανομία η οποία επικρατεί ανέκαθεν στη χώρα μας;
Εκπρόσωπος εταιρείας σούπερ μάρκετ, ερωτώμενος για το συγκεκριμένο ζήτημα και κρατώντας την ανωνυμία του ξεκαθάρισε πως πράγματι αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη και πως είναι όντως πιθανό κάποιες επιχειρήσεις να θελήσουν να ξεφορτωθούν προϊόντα.
Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι ελεγκτικές δυνατότητες του ΕΦΕΤ είναι εξαιρετικά περιορισμένες, καθώς σε όλο τον ΕΦΕΤ εργάζονται αυτή τη στιγμή μόλις και μετά βίας 200 άτομα προσωπικό για να διενεργούν ελέγχους, σε όλη την Ελλάδα. 
Την αγωνία του για αυτό αλλά και για τη γενικότερη πολιτική της εφαρμογής της διάταξης δημοσιοποιεί μέσω της κάμερας του News 247 ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, Μιχάλης Τσηφάκης.

Μιχάλης Τσηφάκης πρόεδρος Ένωσης Καταναλωτών... από News247


Τι λέει όμως για όλα αυτά ο ΕΦΕΤ; Μιλήσαμε με τον κ. Μίχα, πρόεδρο του ΕΦΕΤ, στο γραφείο του στους Αμπελόκηπους, μία μόλις ημέρα πριν γίνει η συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι του ΕΦΕΤ, των εκπροσώπων των σούπερ μάρκετ αλλά και καταναλωτικών οργανώσεων.
Ο κ. Μίχας αφού καταρχήν διευκρινίζει για ποια τρόφιμα μιλάμε και ότι δεν πρέπει να τρομοκρατηθεί ο πολίτης, στη συνέχεια εξηγεί γιατί ως ΕΦΕΤ έχουν "σοβαρές επιφυλάξεις", όπως σημειώνει.


Γιάννης Μίχας πρόεδρος ΕΦΕΤ από News247


Αυτό, όπως προαναφέρθηκε, πριν τη σύσκεψη, διότι μετά ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η διάταξη πρέπει να παραμείνει ανενεργή, διότι:
1. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων ούτε η τιμή πώλησής τους.
2. Υπάρχει κίνδυνος να βρούν ευκαιρία ορισμένοι επιτήδειοι (οι λιγότεροι ίσως) να γεμίσουν την αγορά με προϊόντα κακής ποιότητας.
3. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός με τις επιχειρήσεις που δεν θα διαθέτουν ληγμένα προϊόντα.
4. Είναι λάθος ο διαχωρισμός των πολιτών – καταναλωτών σε δύο κατηγορίες.
5. Δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετέχει ο ΕΦΕΤ.
6. Δεν υπάρχει έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. για τις αγορανομικές διατάξεις.
7. Δεν προσδιορίζεται το ποσόστο που θα πωλούνται φθηνότερα τα συγκεκριμένα προϊόντα.
8. Είναι λάθος να ζητάμε από τους καταναλωτές να αγοράζουν ληγμένα τρόφιμα (αφού όλα τα τελευταία χρόνια τους εκπαιδεύαμε να προσέχουν τις ημερομηνίες λήξης και την ετικέτα).
9. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας δεν είναι δυνατό να διασφαλίσουν τέτοιου είδους ελέγχους.
Εκπρόσωποι σούπερ μάρκετ με τους οποίους μίλησε το News 247 κράτησαν είτε αρνητική στάση είτε πιο ήπια, θέλοντας πιθανότατα να υποβαθμίσουν το θέμα.
Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος του σούπερ μάρκετ ΜΕΤΡΟ, Παντελιάδης Αριστοτέλης, παρατήρησε πως δεν πρόκειται για μία νέα διάταξη και πως δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό, εφόσον τηρείται ο νόμος και οι προϋποθέσεις. Ο καταναλωτής θα μπορεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή να προμηθευθεί κάποια προϊόντα τα οποία έχουν λήξει μόνο μερικές ημέρες. Μάλιστα, σχολίασε σχετικά και με έμφαση:

"Γιατί στις μέρες μας, αυτές τις δύσκολες μέρες, να πετιούνται τόσα τρόφιμα, να καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων";
Ο κ. Βερόπουλος όμως, του αντίστοιχου σούπερ μάρκετ, απέκλεισε το γεγονός, λέγοντας πως το θέμα έχει κλείσει, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, της διάθεσης δηλαδή ληγμένων τροφίμων, ενώ τόνισε πως η δική του επιχείρηση δεν θα προχωρήσει σε αυτό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΑΒ Βασιλόπουλος, με ανακοίνωσή του:
"Πιστή εδώ και 73 χρόνια στη δέσμευσή της να εξασφαλίζει για τους έλληνες καταναλωτές τρόφιμα κορυφαίας ποιότητας και ασφάλειας, διατηρεί σταθερή την πολιτική της για τη διάθεση τροφίμων που πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους, παρά την επικείμενη αλλαγή των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ. Σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει προς πώληση προϊόντα που έχουν ξεπεράσει την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους".
Με αυτά και με αυτά, εκτιμάται πως τα βασικά προβλήματα που ανακύπτουν από την πιθανή ενεργοποίηση της διάταξης, για αυτό και οι μεγάλες διαφωνίες, είναι τρία:
- Το ότι πράγματι για χρόνια ολόκληρα γινόταν προσπάθεια να εκπαιδευθούν οι πολίτες να τσεκάρουν τις ημερομηνίες λήξης, να προσέχουν όταν αγοράζουν, κ.λπ. Και τώρα ουσιαστικά τους ζητά η Πολιτεία το ακριβώς αντίθετο!
- Το πλέον αρνητικό όμως είναι ότι έρχεται το κράτος μέσα στην κρίση, μέσα στα τεράστια οικονομικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, για να διαχωρίσει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες: τους έχοντες και τους μη έχοντες.
"Όσοι έχουν έστω και λίγα θα ναι εντάξει. Όσοι όχι θα αγοράζουν ληγμένα", είπε στο News 247 ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος, Μιχάλης Τσηφάκης.
Ή όπως λέει ο ΕΦΕΤ, "είναι λάθος ο διαχωρισμός των πολιτών σε δύο κατηγορίες".
Όσο για το τρίτο αρνητικό, έχει να κάνει με την ίδια την λειτουργία της αγοράς, όπως το αποκαλύπτει ο Γιάννης Μίχας:


Γιάννης Μίχας πρόεδρος ΕΦΕΤ 2 από News247


http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/oikonomiki_krisi/polites_duo_taxythtwn_mesw_lhgmenwn_trofimwn.1983700.html?utm_source=news247home&utm_medium=impnews&utm_content=tab1&utm_campaign=HW
ΠΡΕΖΑ TV
1-11-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν λυπούνται να πετάξουν τρόφιμα ας κάνουν ρεαλιστικές παραγγελίες οι φωστήρες των σούπερ μάρκετ. Έτσι θα πέσουν οι τιμές και θα μπορούν να τρώνε και οι φτωχότεροι