Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2012

ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Ο ECONOMIST


Κινούμενο σε γραμμή Γερμανίας και Σόιμπλε, το βρετανικό συντηρητικό περιοδικό Economist παρουσιάζει στο τεύχος του που κυκλοφορεί σήμερα τη Γαλλία ως μια «ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης».Πιο συγκεκριμένα, μέσα από ένα 14σέλιδο αφιέρωμα, ο Economist σκιαγραφεί την «ευάλωτη» γαλλική οικονομία με μελανά χρώματα, ως εν δυνάμει «μεγαλύτερο πρόβλημα» για την Ευρώπη ακόμη κι από αυτά της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Προκειμένου να δικαιολογήσει την άποψή του, ο συντάκτης απαριθμεί μια σειρά από (κατ' αυτόν αρνητικά) χαρακτηριστικά της γαλλικής οικονομίας και αγοράς εργασίας (υψηλή φορολογία, υψηλές εργοδοτικές εισφορές, υψηλή ανεργία, αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, μειωμένη ανταγωνιστικότητα ειδικά σε σύγκριση με τη Γερμανία κ.ά.).

Ολα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα «μια στάσιμη οικονομία, η οποία ενδεχομένως αυτό το τρίμηνο να πέσει σε ύφεση και να μην αναπτυχθεί ούτε του χρόνου». Επιπλέον, ο Economist έχει ράμματα και για τη γούνα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο χαρακτηρίζει «απρόθυμο» (υπενθυμίζεται πως προεκλογικά τον είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνο»), «εχθρικό προς τον καπιταλισμό» και αναξιόπιστο απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο.
Οσο για το διακύβευμα, πάντα σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, αυτό «έχει να κάνει όχι απλά με το μέλλον της Γαλλίας αλλά και με το μέλλον του ευρώ» και μπορεί να γίνει αισθητό «από τον επόμενο χρόνο», εάν το Παρίσι απολέσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και της Γερμανίας.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μαλακίες, Οι νεοφιλελεύθεροι βάζουν στο στόχαστρο και τη Γαλλία