Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2012

FT: ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πλησιάζουν σε μια προσωρινή συμφωνία για την καταβολή της δόσης των 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά ακόμα δυσκολεύονται να επιτύχουν μια συμβιβαστική λύση ως προς τα μακροπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού ελλείμματος, γράφουν ενόψει του Eurogroup τα βρετανικά ΜΜΕ.


Οι Financial Times επικαλούνται αξιωματούχους που λένε ότι επιδιώκεται πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης υπό ένα επιμηκυμένο πρόγραμμα, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ωστόσο η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων πιστωτών αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει, υποχρεώνοντας σε αναζήτηση λύσεων εναλλακτικών στην απομείωση του χρέους.

Μεταξύ αυτών των λύσεων που εξετάζονται περιλαμβάνεται η παραίτηση της ΕΚΤ και κυβερνήσεων από χρήματα που τους οφείλονται και ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ιδιωτών πιστωτών σε μειωμένες τιμές. Παρατίθεται επίσης η δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών περί εξέτασης παράτασης της ωρίμανσης ομολόγων και μείωσης των επιτοκίων.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνέχιζαν και χθες να επιμένουν ότι δε θα συναινέσουν σε συμφωνία εκταμίευσης του μεριδίου της δόσης που αναλογεί στο Ταμείο χωρίς σταθερές χρηματοδοτικές δεσμεύσεις για την επιστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμο χρέος.

Εν τω μεταξύ, πάλι οι Financial Times επισημαίνουν το θετικό μήνυμα που συνιστά το κατά τρίτο συνεχή μήνα πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και η μείωση του εργατικού κόστους στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι ρίζες αυτών των θετικών ενδείξεων είναι ρηχές καθώς ενδεχόμενη αποτυχία συμφωνίας εκταμίευσης της δόσης θα ανατρέψει όποια θετική εξέλιξη.
ΣΚΑΙ
ΠΡΕΖΑ TV
20-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: