Τετάρτη, Νοεμβρίου 14, 2012

«SOS» ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ «ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ» ΣΤΗ ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Μέχρι και 50% έχουν μειωθεί τα κρατικά κονδύλια από το 2010 μέχρι σήμερα
SOS εκπέμπει η Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ» του Δήμου Ζίτσας στα Γιάννενα. Ενα ίδρυμα που φροντίζει και μεριμνά για την εκπαίδευση και διαβίωση παιδιών με αυτισμό από όλη την Ηπειρο, όπου δουλεύουν ειδικοί εκπαιδευτές πολλών ειδικοτήτων, κινδυνεύει να μετατραπεί σε μικρό άσυλο εξαιτίας της συνεχούς μείωσης των κρατικών δαπανών.
Από το 2010 μέχρι και σήμερα τα κρατικά κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας έχουν μειωθεί κατά 50% με αρνητικές επιπτώσεις εκτός από τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να δουλέψουν με πολύ χαμηλές αμοιβές που εισπράττουν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Οι εργαζόμενοι είναι ήδη απλήρωτοι 3 μήνες. Πολλοί από αυτούς που μένουν στα Γιάννενα αντιμετωπίζουν επιπλέον σοβαρό πρόβλημα να μετακινηθούν από και προς την Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» που βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από την πόλη. Οι επιπλέον περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας δημιουργούν το γόνιμο έδαφος να υποβαθμιστούν οι συνθήκες λειτουργίας του ιδρύματος, να χτυπηθεί η παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας και επανεκπαίδευσης παιδιών με χρόνια αναπηρία.

Αντί για μόνιμο προσωπικό ... 5μηνες συμβάσεις
Αποτέλεσμα της κρατικής υποχρηματοδότησης άλλωστε ήταν και η προσπάθεια - που συνάντησε την κατηγορηματική άρνηση της διοίκησης - να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του ιδρύματος με αναλώσιμους εργαζόμενους των 5μηνων εις βάρος των αυτιστικών ατόμων. Ατόμων με χρόνια αναπηρία που χρειάζονται να έχουν αποκλειστικά μόνιμο προσωπικό λόγω της μόνιμης συναισθηματικής φόρτισης που αναπτύσσουν και η οποία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη της υγείας τους.
Σε συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους του ιδρύματος το κλιμάκιο του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας και της «Λαικής Συσπείρωσης», επισήμανε τον κίνδυνο να μετατραπεί το κέντρο σε φιλανθρωπικό άσυλο με ημερομηνία λήξης. Αναφέρθηκε στην πείρα και τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι από την υποβάθμιση - εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας. Οι δομές του προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» που έχουν από το 2006 περικοπές κατά 70% έκλεισαν, έγιναν μικρά άσυλα, πεδία εμπορευματοποίησης της ψυχικής υγείας. Γι' αυτό και αναδείχθηκε η ανάγκη η οργάνωση της πάλης όχι μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και για να μην κλείσει το ίδρυμα, να ενταχθούν όλες οι ψυχιατρικές δομές στο δημόσιο σύστημα υγείας με σταθερή και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μόνιμο προσωπικό με σύγχρονους μισθούς και δικαιώματα. Να μην επιτραπεί τα αυτιστικά παιδιά είτε να «πεταχθούν» στο σύγχρονο Καιάδα, είτε να δοθούν βορά στα επιχειρηματικά κέρδη και στους ιδιώτες με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τους ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειές τους, ιδιαίτερα από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
14-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: