Τετάρτη, Δεκεμβρίου 19, 2012

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20€ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΖΗΤΑ Η ΔΕΗ…ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΟΥΣ…


Ηλεκτροπληξία... με απώλειες από 10 έως 20 ευρώ μηνιαίως θα υποστούν περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια νοικοκυριά αν περάσουν οι προτάσεις της ΔΕΗ για αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.Αυτές σε ποσοστά είναι από 14,5% έως 48,7%, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να γνωρίζουν οι χαμηλές καταναλώσεις της κατηγορίας 0 έως 800 κιλοβατώρες και οι μεσαίες που είναι από 801 έως 2.000 κιλοβατώρες.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας χθες στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, έδωσε τα ακόλουθα παραδείγματα επιβάρυνσης στους οικιακούς καταναλωτές.

Αν ισχύσουν λοιπόν οι αυξήσεις, οι καταναλώσεις από 0 έως 400 κιλοβατώρες θα μετρήσουν απώλειες 5 ευρώ τον μήνα. Η κατηγορία που «καίει» ρεύμα από 401 έως 800 κιλοβατώρες θα πληρώσουν επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.Οσοι καταναλώνουν από 801 έως 3.000 κιλοβατώρες θα επωμιστούν πρόσθετο κόστος 15 ευρώ τον μήνα και οι καταναλώσεις των 3.001 και πάνω θα πληρώσουν 20 ευρώ περισσότερα τον μήνα.
Τα προαναφερόμενα ποσά είναι μεσοσταθμικά και πρέπει να υπογραμμιστεί ότι για τις χαμηλόμισθες και τις μεσαίες εισοδηματικά 2,7 εκατομμύρια οικογένειες τα 10 και 15 ευρώ τον μήνα είναι σημαντικά ποσά με δεδομένη τη φορολογική επιβάρυνση που θα υποστούν, τις μειώσεις των μισθών που έχουν δεχτεί και το γεγονός της μεγάλης ανεργίας.
Πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ότι το αίτημα της ΔΕΗ για τις προαναφερόμενες αυξήσεις εξετάζει αύριο Πέμπτη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Πηγές αναφέρουν ότι τα αιτούμενα ποσοστά των αυξήσεων θα «ψαλιδιστούν» και η σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα αποσταλεί στη συνέχεια στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για την τελική έγκριση.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης θα πέσουν σε τρεις δόσεις. Το μέσο αίτημα για όλη τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά, μικρές μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις) είναι 25%. Η ΔΕΗ, όπως είπε ο κ. Ζερβός, ζητά από τη ΡΑΕ αυτές να είναι 10,8% από την 1η Ιανουαρίου του 2013, 6,3% από την 1η Μαΐου του ίδιου έτους και 6,1% από την 1η Ιουλίου.
Τότε, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, «τα τιμολόγια θα πρέπει να είναι κοστοβαρή», επικαλούμενος τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά και λόγω Μνημονίου.
Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «θα υπάρξει απότομη μεταβολή για προσαρμογή στην κατάσταση αυτή», ενώ σημείωσε ότι από την εποχή του Μνημονίου Ι έπρεπε να γίνουν τιμολογιακές προσαρμογές, οι οποίες δεν έγιναν.
Και συνέχισε λέγοντας πως «πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο να καλύψουμε τη διαφορά που δεν καλύφθηκε επί τρία χρόνια».
Προσέθεσε ότι «έχουμε το χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρωζώνη με μεγάλη διαφορά ακόμη και από την Πορτογαλία και την Ισπανία».
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ σημείωσε ότι από τις συγκεκριμένες αυξήσεις θα εξαιρεθούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ανάπηροι, οι μακροχρόνια άνεργοι και εκείνοι που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα 12.000 ευρώ και κάτω.
Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ
Στο 1,2 δισ. € οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Επιχείρηση
Εκρηξη 60% σε σχέση με πέρυσι έχουν σημειώσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ.Αυτό έκανε γνωστό ο κ. Ζερβός μιλώντας στη Βουλή λέγοντας ότι το ύψος τους έχει φτάσει στα 1,2 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι οι λογαριασμοί ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στους δρόμους της Αττικής πληρώθηκαν στη ΔΕΗ μετά από 15 χρόνια (52 εκατ. ευρώ).
Νωρίτερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στα στοιχεία ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών προς την επιχείρηση πιστοποιώντας το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης. Σύμφωνα με αυτά, παρατηρείται αύξηση 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών χαμηλής τάσης σε σχέση με την περασμένη χρονιά».Πρέπει δε, να τονιστεί, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ότι οι διακοπές ρεύματος στη χαμηλή τάση για απλήρωτους λογαριασμούς διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο σε 38.717 από 19.946.
Τα χρέη μόνο των καταναλωτών της χαμηλής τάσης τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν 696 εκατ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 αυτά ήταν 388 εκατ. ευρώ. Στοιχεία που αποτυπώνουν ανάγλυφα την οικονομική δυσκολία των νοικοκυριών να πληρώσουν το ρεύμα.
Αναφορικά με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αύξηση, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διεύρυνσής του.
Σε αυτό είναι ενταγμένοι 300.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ.
Τιμολόγια
Στη ΡΑΕ η πρόταση για αυξήσεις
Αύριο Πέμπτη περνά από την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η πρόταση της ΔΕΗ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό αναφέρουν πηγές στο «Εθνος», προσθέτοντας ότι η γνωμοδότησή της θα αποσταλεί την ίδια μέρα ή το αργότερο την Παρασκευή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να αποφασίσει για το τελικό ύψος των αυξήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η ανάγκη κάλυψης δαπανών της συνολικού ύψους 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα σημαντικό ποσό η επιχείρηση ζητά να το ανακτήσει με τις αυξήσεις στη χαμηλή τάση. Πηγές θέλουν τη ΡΑΕ να ψαλιδίζει κατά περίπου 20% τη συνολική δαπάνη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μειωθεί το ποσοστό των αυξήσεων που ζητά η ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα η ΡΑΕ θα αποφασίσει για το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις που ζητά η ΔΕΗ είναι οι λεγόμενες ανταγωνιστικές χρεώσεις.
Οι ρυθμιζόμενες αφορούν στα τέλη συστήματος και δικτύου. Αυτές κατά τις πληροφορίες του «Εθνους» θα μειωθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κι άλλο όφελος για τους καταναλωτές.
Η ΡΑΕ αναμένεται επίσης να εγκρίνει αίτημα της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ).
Παράλληλα, θα εγκρίνει και τον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ - Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: