Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2012

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΟΝΤΙ, ΠΙΘΑΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Σε ένα καθησυχαστικό μήνυμα προς το εξωτερικό αλλά και προς το εσωτερικό προέβη ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την ώρα που η κυβέρνηση Μόντι –χωρίς την στήριξη πλέον του Pdl, της μπερλουσκονικής δεξιάς– απειλείται με κατάρρευση ελλείψει ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κάνοντας όλο και πιο πιθανές οι εκλογές στις αρχές του νέου έτους


Οι αγορές δεν πρέπει να τρομάζουν από τις αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις στην Ιταλία, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Ναπολιτάνο μετά από συνάντηση που είχε με τον Μάριο Μόντι και πρόσθεσε ότι θα εργαστεί ώστε να αποφευχθεί η κρίση.

Όπως επισήμανε, «υπάρχουν προεκλογικές πολιτικές εντάσεις που ακόμη και εκτός Ιταλίας μπορούν να γίνουν κατανοητές χωρίς να προκληθεί ανησυχία για τη θεσμική ισχύ της χώρας», ενώ μίλησε για ένα «συντεταγμένο, όχι βεβιασμένο και ταραχώδες τέλος» της θητείας της τρέχουσας κυβέρνησης που κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2013 οπότε και θα διεξαχτούν εκλογές.

Ο Ιταλός πρόεδρος είναι αυτός που κατά το Σύνταγμα θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Αναμένω να πληροφορηθώ τις αποφάσεις και του προέδρου της δημοκρατίας, δεν θέλω να προκαταβάλλω τις θέσεις του. Εμείς στο μεταξύ συνεχίζουμε να κάνουμε την δουλειά μας», δήλωσε από την πλευρά του αργότερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Pdl να αποσύρει την στήριξή του προς την κυβέρνηση, ο Μάριο Μόντι επισήμανε ότι θα περιμένει την επίσημη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, Αντζελίνο Αλφάνο.

Αποσύρει την υποστήριξη η μπερλουσκονική δεξιά

Την Πέμπτη, το μπερλουσκονικό Pdl ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποστήριξή του και στη Βουλή και στη Γερουσία από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πέσει η κυβέρνηση. 

To Pdl απείχε από ψηφοφορία στην Γερουσία για την παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και αργότερα από ανάλογη ψηφοφορία στη Βουλή. Αν και τελικά η κυβέρνηση πήρε την έγκριση της Γερουσίας με 127 υπέρ έναντι 17 κατά και 23 αποχών και της Βουλής (281 ναι, 77 όχι και 140 αποχές), η κυβέρνηση Μόντι εισέρχεται σε περίοδο αστάθειας με πιθανό τελικό αποτέλεσμα την πτώση της και τη διεξαγωγή εκλογών.

Η αποχώρηση από την ψηφοφορία είναι ένδειξη της δυσαρέσκειας για τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης, τονίζει το Pdl και όχι προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση—αν το ήθελε θα είχε ψηφίσει «όχι» και στις δύο ψηφοφορίες, προσθέτει ο γραμματέας Αλφάνο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εξακολουθεί να στηρίζει τη κυβέρνηση αλλά σημειώνει ότι θα ζητούσε από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο να διαλύσει το Κοινοβούλιο αν ο πρωθυπουργός δεν είναι σίγουρος για τη στήριξη του Pdl. Η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη και των δύο κομμάτων. 

Η αναμέτρηση –πρόωρη όχι όχι– μπορεί να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό, το οποίο δημοκοπικά τουλάχιστον, διαφέρει σημαντικά από αυτό τις αναμέτρησης του 2008. Με την κεντροαριστερά να έχει εκλέξει ηγέτη για τις εκλογές, τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι, την κεντροδεξιά να αναζητά λύσεις (ή να περιμένει το «ναι» του Μπερλουσκόνι για την υποψηφιότητα) και να βλέπει τα ποσοστά της γύρω στο 15% και το κόμμα-έκπληξη του Μπέπε Γκρίλο ενισχυμένο, οι προβλέψεις φαίνονται ακόμη παρακινδυνευμένες… 

«Καθαρές εκλογικές λίστες» προωθεί η κυβέρνηση

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο άρχισε υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Η κυβέρνηση ενέκρινε μέτρο που να απαγορεύει την εκλογή στο Κοινοβούλιο όσων πολιτικών βαρύνονται με οριστικές καταδίκες, αλλά και για την εξέταση των καταλληλότερων ημερομηνιών για την διεξαγωγή βουλευτικών και περιφερειακών εκλογών.

Το μέτρο, το οποίο ονομάστηκε «καθαρές λίστες» (liste pulite, όνομα που θυμίζει την περίφημη επιχείρηση mani pulite, καθαρά χέρια), φωτογραφίζει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πολλούς άλλους πολιτικούς, κυρίως της συντηρητικής παράταξης. 

Στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνονται η μαφιόζικη δράση, η εκμετάλλευση της παράνομης μετανάστευσης, η τρομοκρατία, η διαφθορά, η υπεξαίρεση, με καταδίκες ανώτερες των δυο ετών φυλάκισης.

Στην απαγόρευση υποβολής υποψηφιότητας για την Βουλή, την Γερουσία και το Ευρωκοινοβούλιο προστίθεται ακόμη η απαγόρευση ανάληψης κάθε είδους κυβερνητικού αξιώματος. Αν κάποιος βουλευτής η γερουσιαστής καταδικασθεί οριστικά για ένα τέτοιο αδίκημα ενώ ασκεί τα καθήκοντά του, θα εκπίπτει αυτόματα του αξιώματός του.

Ως γνωστόν, ο Μπερλουσκόνι έχει καταδικαστεί με απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, για παρανομίες σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για την υπόθεση «Ρούμπι-γκέιτ». 

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο αυτό το διάταγμα υπήρξε μια από τις βασικές αιτίες για την μεταβολή της στάσης του κόμματος Pdl.

Όπως υπογραμμίζουν παρατηρητές δυο είναι τα πιθανά σενάρια: είτε να υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες, ή η κυβέρνηση Μόντι να αποδειχτεί περιορισμένης διάρκειας, αφού θα έχει μόνο τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος και του Χριστιανοδημοκρατικού κέντρου, με την αποχή, στο κοινοβούλιο, της μπερλουσκονικής παράταξης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
6-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: