Παρασκευή, Δεκεμβρίου 21, 2012

ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ


Μικρότερες από αυτές που είχαν ακουστεί αρχικά, αναμένεται να είναι τελικά οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, έπειτα και από τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που αναμένεται τη Δευτέρα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, αναμένεται να γνωμοδοτήσει μόνο για την πρώτη δόση αυξήσεων, εξαιτίας της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα την παράταση της ημερομηνίας απελευθέρωσης των τιμολογίων. Το αίτημά της στηρίζεται στη δυσκολία των καταναλωτών να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που αποδεικνύεται και από τις ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔEH, που είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, σε ποσοστό 60%.

H γνωμοδότηση της PAE μόνο για την πρώτη δόση θα αφήσει τα περιθώρια στην κυβέρνηση για διαπραγματεύσεις μέχρι και το Mάρτιο, όταν, με βάση το Mνημόνιο, θα πρέπει να αρχίσει η δεύτερη δόση αυξήσεων. 

H Oλομέλεια της PAE συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς αποτέλεσμα και εν μέσω διαφωνιών, για να αποφασίσει για το σύνολο των αναπροσαρμογών του κόστους ενέργειας που περιλαμβάνουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. 

Σε κάθε περίπτωση, οι λογαριασμοί από το νέο έτος θα είναι αυξημένοι. 

Το κρίσιμο ζήτημα είναι, αν η ΡΑΕ θα αποδέχονταν τα στοιχεία της ΔΕΗ για την αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης της ηλεκτρικής ενεργείας ή θα «ψαλιδίσει» τις απαιτήσεις της, σύμφωνα με τις οποίες ζητά να αυξηθούν ορισμένα τιμολόγια της μέχρι και 43%. 

Οι πληροφορίες μέχρι και αυτή την ώρα λένε ότι η ΡΑΕ πρότεινε μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με εκείνες που θέλει η ΔΕΗ, όμως και πάλι ο λόγος γίνεται για μεσοσταθμικές αυξήσεις στα τιμολόγια κατά 15%-17%. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στο ειδικό τέλος ακινήτωνμ ανέφερε ότι «τα έσοδα έχουν αγγίξει τον ετήσιο στόχο και αναμένεται να τον ξεπεράσουν κατά 200 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους».
θεμα
ΠΡΕΖΑ TV
21-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: