Κυριακή, Δεκεμβρίου 30, 2012

ΑΓΑΘΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ Η ΥΓΕΙΑ


Της Γιάννας Σουλάκη
giasou@6meres.gr
Το 2012 ήταν η χρονιά που προκάλεσε βαθιά κρίση και στον χώρο της Υγείας. Από τη μία, η περιβόητη προσπάθεια για εξυγίανση και περιστολή των δαπανών, με τους δυσβάσταχτους, όμως, όρους της τρόικας, κι από την άλλη η μείωση των εισοδημάτων των πολιτών μετέτρεψαν την υγεία σε δυσπρόσιτο αγαθό.
Χιλιάδες άνεργοι και ανασφάλιστοι ασθενείς έμειναν ξεκρέμαστοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις ή να κάνουν τις θεραπείες τους, εάν προηγουμένως δεν πληρώσουν, ενώ οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων και στη συνταγογράφηση προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους που σχετίζονται με το φάρμακο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, όπως τα αντικαρκινικά.


Μεσολάβησαν συγχωνεύσεις κλινικών και υγειονομικών μονάδων, που προκάλεσαν κενά στην υγειονομική κάλυψη περιοχών και σαρωτικές μειώσεις στο προσωπικό των νοσοκομείων, πυροδοτώντας απεργίες σχεδόν σε όλους τους υγειονομικούς κλάδους, με τελικό αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών. Κοινός παρονομαστής σ’ όλα αυτά ο ΕΟΠΥΥ και η αδυναμία του, όπως φάνηκε στο τέλος του χρόνου, να αντεπεξέλθει στις τεράστιες οικονομικές του υποχρεώσεις.

Η αρχή με τις αλλαγές στην Υγεία έγινε πέρυσι τον Φεβρουάριο, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Τότε που έλαβε χώρα η ένταξη εκατομμυρίων ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ 9, ενώ παράλληλα έγινε προσπάθεια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, εφαρμόστηκε θετική και αρνητική λίστα και καθιερώθηκε η συνταγογράφηση τη δραστικής ουσίας, αλλά και η απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος. Οι αλλαγές αυτές έδειξαν προχειρότητα, μας λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης: «Ο νόμος 4071 του Λοβέρδου δημιούργησε την αδιανόητη συνθήκη της πλήρους απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος, όπου μπορούν να ανοίξουν ιατρεία όσοι θέλουν, όπου θέλουν. Και βεβαίως προώθησε την απαράδεκτη διαδικασία συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας από τον θεράποντα γιατρό και του φθηνότερου γενοσήμου που θα δίνει ο φαρμακοποιός. Πρόκειται για αντιποίηση του ιατρικού λειτουργήματος και για μοναδική εφαρμογή τέτοιας διαδικασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και για τα δύο ο ΙΣΑ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Οσο για τις συγχωνεύσεις των κλινικών και το κλείσιμο των υγειονομικών μονάδων την άνοιξη; Εγινε, λένε οι συνδικαλιστές, χωρίς να έχουν προηγηθεί πειστικές μελέτες, που να σχετίζονται με τη νοσηρότητα και τον πληθυσμό, αλλά και τις υγειονομικές ανάγκες της κάθε περιοχής, παρά μόνο με βάση το λογιστικό κριτήριο, υποστηρίζει ο Γιώργος Πατούλης: «Αυτήν τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται οι ασθενείς και δεν είναι οργανωμένη η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Υπάρχει υγειονομικό κενό σε κάποιες περιοχές, κυρίως στις επαρχιακές πόλεις. Δεν είχαν προετοιμαστεί οι διαδικασίες, ώστε να δημιουργηθεί μια αστικού τύπου πρωτοβάθμια περίθαλψη. Εγιναν όλα πρόχειρα, βίαια και γρήγορα, και αυτό, πέρα από τις επιπτώσεις στους ασθενείς, είχε και στους γιατρούς, αφού ειδικευόμενοι σε πολλές κλινικές και νοσοκομεία συγχώνευσης βρέθηκαν στον αέρα».

Το μεγαλύτερο αλαλούμ, όμως, έγινε στον τομέα του φαρμάκου. Οι πρόχειρες τοπικές λίστες και τιμολογήσεις φαρμάκων, που μέχρι στιγμής είναι 7 και αλλάζουν συνεχώς, προκάλεσαν την αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών, που απέσυραν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία -κάποιες τα απέσυραν γενικώς από την ελληνική αγορά-, με αποτέλεσμα να μείνουν οι ασθενείς χωρίς βασικά φάρμακα, ακόμη και καρκινοπαθείς χωρίς χημειοθεραπείες. Η ταλαιπωρία των γιατρών, αλλά κυρίως των ασθενών, ήταν απερίγραπτη.

Η κατάσταση με το φάρμακο εξακολουθεί να είναι δραματική: Οι γιατροί δεν παίρνουν την ευθύνη να συνταγογραφούν τη δραστική ουσία, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στη δεοντολογία του ιατρικού επαγγέλματος, που θέλει τον γιατρό να έχει την τελική ευθύνη για τη χορήγηση της φαρμακευτικής θεραπείας στον ασθενή του. Οι συνεχιζόμενες απεργίες των φαρμακοποιών δυναμίτισαν την κατάσταση. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι μέσα στη χρονιά έπρεπε να πληρώνουν από την τσέπη τους τις θεραπείες τους, αφού οι φαρμακοποιοί σταμάτησαν την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας χρήματα από παλιές συνταγές, τα οποία δεν τους είχαν καταβληθεί. Μόλις πριν από την εκπνοή του χρόνου έλαβαν την υπόσχεση ότι θα πληρωθούν τις συνταγές του 2011, αλλά οι ίδιοι προς το παρόν εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Οι δομικές αλλαγές στον χώρο της Υγείας μόλις ξεκίνησαν, και μένει να φανούν τα αποτελέσματα μέσα στην επόμενη χρονιά, η οποία ξεκινά με άδεια ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

-----------------------------------------------

Δίχως ασφάλεια μέσα στην κρίση

Στην κορυφή των προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας μέσα σ’ αυτή τη χρονιά ήταν οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι με βάση ανεπίσημα νούμερα ανέρχονται σήμερα σε 900.000, μαζί με τα προστατευόμενα μέλη. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι αυτοαπασχολούμενοι, άνθρωποι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά τους και δεν ανήκουν πλέον σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα, αλλά και οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι είναι πρώην ασφαλισμένοι που μετά τη λήξη του ταμείου ανεργίας τους έμειναν χωρίς υγειονομική κάλυψη και πληρώνουν τα πάντα από την τσέπη τους. Η πολιτεία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει καμία λύση στο πρόβλημα, ενώ το κενό της ήρθαν να αναπληρώσουν εθελοντικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή της δημιουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Αρχιεπισκοπής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.
«Φτάσαμε στο άλλο άκρο, αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης», λέει ο πρόεδρος του ΙΣΑ. «Ουδέποτε υπήρξε τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων που δεν εξυπηρετούνται και δεν έχουν περίθαλψη στη χώρα μας».

Ημ. δημοσίευσης: Σάββατο 29-12-2012
http://www.6meres.gr/details.php?aid=46588
ΠΡΕΖΑ TV
30-12-2012

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την τελευταία εβδομάδα μέσω δημόσιας ανακοίνωσης, ο σύνδεσμος μας (Original 21 - Παράρτημα Κορίνθου) είχε ξεκινήσει τη συλλογή ρούχων και τροφίμων για οικογένειες Ελλήνων και μεταναστών καθώς και για κρατούμενους που τα έχουν ανάγκη.

Αυτό μάλλον ενόχλησε κάποιους κι έτσι την Πέμπτη το μεσημέρι, την ώρα που 5 άτομα απέθεταν τα τρόφιμα που προηγουμένως είχαν αγοράσει, 5 φασιστοειδή
αποβιβάστηκαν από δύο αυτοκίνητα και κρατώντας πτυσσόμενα γκλοπς τους επιτέθηκαν.

Το τί επακολούθησε, τροφή για σκέψη…

Στην επίθεση συμμετείχε και ο βουλευτής τους Μπούκουρας, προφανώς ο "λ(οχ)αγός τους".

Τα "κομάντο" έφαγαν μεγάλη ήττα!!! Η σφαλιάρα πήγε σύννεφο...

Παρακαλούμε τους Νεοναζί Ρατσιστές που έχασαν τα δόντια τους να περάσουν από το club μας να τα παραλάβουν !

Τα βρήκαμε και τα μαζέψαμε....!



ΥΓ.1 Όποιος δεν έχει δει φασίστα να κλαίει δεν έχει δει τίποτα στην ζωή του !

ΥΓ.2 Την επόμενη φορά που θα σχεδιάζετε κάτι τέτοιο την ώρα που τρώτε την σούπα σας με καλαμάκι μετρήστε πόσοι είσαστε και πάρτε 50 παραπάνω για σιγουριά !

Θρασύδειλα ασπόνδυλα, βάλτε το καλά στο μυαλό σας: ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ !! ΘΑ ΣΑΣ ΛΙΩΣΟΥΜΕ !!!

Η κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε Χρυσές χεσμένες Κοτούλες...

ORIGINAL 21

Ανώνυμος είπε...

Ρε βλαμμενοι αναρχοκουμουνια μιλατε εσεις για την Υγεια οταν μια ζωη θελατε οι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ να εχουν δωρεαν περιθαλψη?
Για Παιδεια και Υγεια δεν εχετε το δικαιωμα να μιλατε βουλωστε το ειστε μεγαλο μερος του προβληματος!

ΓερικοΦιδι

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ ΑΜΑΡΤΗΜΑ Α΄ κιτρινίζουσι,
Β΄ αδυνατεί ο στόμαχός των και να χωνεύσουν δεν ημπορούν,
Γ΄ ασθενεί η όρασις των οφθαλμών τους,
Δ΄ χάνουσι την φωνήν,
Ε΄ χάνουσι την ευφυΐαν και οξύτητα του νοός,
ΣΤ΄ χάνουσι την μνήμην,
Ζ΄ χάνουσι τον ύπνον, με κάποια ταραχώδη ενύπνια,
Η΄ τρέμει το σώμα των,
Θ΄ χάνουσιν όλην την ανδρείαν του σώματος και της ψυχής και γίνονται άνανδροι ωσάν γυναίκες,
Ι΄ ακολουθεί εις αυτούς η αποπληξία, ήτοι ο ταμπλάς,
ΙΑ΄ ακολουθεί εις αυτούς συχνάκις η καθ’ ύπνους ρεύσις, πολλάκις δε και όταν είναι έξυπνοι διά το πολύ άνοιγμα των σπερματικών τους πόρων, και
ΙΒ΄ τέλος πάντων γηράσκουσιν ογλίγωρα και αποθνήσκουσι κακώς.

Red rabbit hunter

Ανώνυμος είπε...

Ξύλο στα τρίκαλα και στη θράκη άπο αναρχικους ξύλο στην κόρινθο άπο αεκτζήδες,ξύλο στα λεωφορεία απο κόσμο...
Μόνο ο Κωνσταντάρας δε τους έχει ρίξει ακόμα φάπα...

Ανώνυμος είπε...

8:56 Μάλλον διαδικτυακά το ρίχνετε το ξύλο , αλλά τα ντουβάρια και τ΄αυτοκινητα τα έχετε σαπίσει !
Ακόμα και στο indymedia κλαίνε
https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1445642

Ανώνυμος είπε...

Για 9.33

Μια συμβουλη μην τα βάζετε με ηλίθιους, πέφτετε στο επίπεδό τους και σας κερδίζουν λόγω εμπειρίας!!

Ανώνυμος είπε...

@9:33 Πέρνα από όποια τοπικά γραφεία της Original 21 θες, να σου εξηγήσουμε τη διαφορά διαδικτυακού-πραγματικού ξύλου.

Μέχρι να αποκτήσεις ΑΡΧΙΔΙΑ να το πράξεις, Χρυσαύγουλο, τράβα να κρυφτείς κάτω από την φούστα της πουτάνας μανούλας σου.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΑΕΚΤΣΗΔΕΣ...ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ.
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΑ ΠΑΟΚΤΣΑΚΙΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΠΑΜΕ....ΚΙΧ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ...ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΜΠΟΥΓΑΤΣΕΣ ΜΕ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΩΣΑΝΕ!!!

Ανώνυμος είπε...

καλώς την κοκκινολαγίτσα!
έδωσες ο μπαμπάς χαρτζιλικάκι και επανασυνδέθηκες στο διαδίκτυο?
ρε ανορθόγραφε που το ξεσήκωσες το κειμενάκι?
τελικά ποιό είναι το σωστό hunter ή Hunder?

Ανώνυμος είπε...

γι αυτό ρε 9:53 δεν τα έχει βάλει κανείς μαζί σου!

Ανώνυμος είπε...

Ο 9:53 είναι το κλασικό είδος κουτοπόνηρου....Θα είναι μάλλον ο διανοούμενος την χρυσής πορδής..