Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2012

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕΥΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Η Χρυσή Αυγή, το μνημόνιο, ο Λαμπράκης είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, μιλώντας από το Παρίσι με αφορμή την θεατρική μεταφορά του περίφημου «Ζ» στο Εθνικό Θέατρο.


Η ταινία, που πήρε δύο Όσκαρ (καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και μοντάζ) γυρίστηκε στην Αλγερία το 1969 βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού για τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Τώρα μεταφέρεται στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων πολιτικών φορτίσεων. Μιλώντας στην εφημερίδα «6 μέρες» ο Κώστας Γαβράς αναφερόμενος στο ΔΝΤ και το μνημόνιο αναφέρει: «εμείς όμως τους αφήσαμε να μπούνε με αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα. Τα σκάνδαλα και η έλλειψη δημοκρατίας τούς άνοιξαν την πόρτα».

Θεωρεί πως ένα απ΄τα μεγάλα «αγκάθια» της Ελλάδας είναι η Δημοκρατία. «Η έννοια και η ουσία της έχουν μπασταρδευτεί εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα η Δημοκρατία δεν ασκείται όπως σε άλλες χώρες, για παράδειγμα τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Γερμανία.» Ο Κώστας Γαβράς αναφέρεται βέβαια και στην άνοδο της ακροδεξιάς λέγοντας «οι φασίστες παλιά ήταν στους δρόμους τώρα μπήκαν στο Κοινοβούλιο. Γι΄ αυτό ακριβώς σήμερα χρειαζόμαστε ανθρώπους που να είναι έτοιμοι για επικίνδυνες αλλαγές, Τι εννοώ: Ότι ο Λαμπράκης ενδεχομένως ήξερε οι θα χάσει τη ζωή και πήρε το ρίσκο».



Πηγή: Κώστας Γαβράς: Η Δημοκρατία έχει μπασταρδευτεί στην Ελλάδα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/79453#ixzz2Dz5re9oN
ΠΡΕΖΑ TV
3-11-2012

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάτι που δεν "είδε" ο Γαβράς είναι...ο ανθελληνικός ρατσισμός.
Οι αλλοδαποί, καθημερινά, αφού έχουν ήδη αρπάξει τα λιγοστά ευρώ από τον έλληνα ηλικιωμένο, τον κλωτσάνε με όλη τους την λύσσα για να τον ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ, επειδή είναι έλληνας. Πάρε κι αυτήν παλιοέλληνα, πάρε κι εκείνη!! Πάρε, πάρε, πάρε!!

Συνεπώς, λένε Ναι! στο να πατάξουμε τον ανθελληνικό ρατσισμό.

Ανώνυμος είπε...

Να γυρίσουν οι αλλοδαποί στις χώρες τους, να κλείσουμε τα σύνορα και να δεχόμαστε ΜΟΝΟ με βίζα, την οποία να δίνουμε αν δεν έχουν ανεργία οι έλληνες.
Αλλιώς ΟΛΕΣ τις δουλειές θα τις έχουν οι λ/μ και οι έλληνες θα ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ από την πείνα.
Δεν υπάρχει άλλη λύση. ΔΕΝ φτάνουν τα φαγητά για όλους.
Αν δεν τα κάνει αυτά η ΝΔ, τότε όλοι οι έλληνες θα ψηφίσουν ΧΑ.

Ανώνυμος είπε...

Σιμερα ο αρχυγος μας θα κανι εκδιλοσι στο ομωρφο ξενωδωχυο του κε ακουγεται οτι θα φερι μαβρους (ιπαπλιλους του προφανως) κε γαιρμανους να μας κανουν τιν κολοτριπιδα σαν παλιο ελυνικο ικοσαρικο.Θα βιοσουμε απο κωντα πος ιταν η τριπες τον δοσιλογον παπουδον μας κε θα τους τιμισομε αρπαζωντας τα λ/μ σπερματα στιν καθαροεμη τουρκαλβανικι μαπα μας.ΟΛΗ η ψιφοφορι τις ΧΡΙΣΙΣ ΑΒΓΙΣ ανιπομονουμαι

Ανώνυμος είπε...

Σκέψου να είσαι ο Ηλίας Κλανιδιάρης και να μην μπορείς να παραδεχθείς την ομοφυλοφιλία σου. Ο ναζισμός δεν επιτρέπει 'αδελφές'. Μόνο εν κρυπτώ...

Ανώνυμος είπε...

πολυ μας τα ζαλισε ο μαλακασ με τον ανθελληνισμο του.

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ -ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΉΣΕΙΣ, ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΑΣ!!- ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝ/ΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ:

-Εσείς έχετε ζήσει στη Γαλλία εδώ και χρόνια το φαινόμενο «Λεπέν». Πιστεύετε ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι ένα φαινόμενο παροδικό ή θα έχει διάρκεια και βάθος;
-Ο Λεπέν και οι οπαδοί του είχαν συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις. Εδώ μιλάμε για βάρβαρους, που δεν έχουν καμία σχέση με τη Δημοκρατία και συναναστρέφονται ναζί. Επίσης, υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν. Φυσικά και η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα με τους μετανάστες, και δεν μπορεί να ενσωματώσει ένα εκατομμύριο. Αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης του μεταναστευτικού που προτείνει η Χρυσή Αυγή είναι απάνθρωπος και φασιστικός. Την ευνόησε η συγκυρία της κρίσης, γιατί ο κόσμος πίστεψε ότι θα λυθούν τα προβλήματά του. Πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή είναι μόνο μια στιγμή. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η λύση δεν θα έρθει από αυτούς. Η Ιστορία έχει δείξει τι καταστροφές συμβαίνουν σε μια χώρα όταν παίρνουν τέτοιοι άνθρωποι την εξουσία. Έχουμε το παράδειγμα του Μουσολίνι, του Χίτλερ και, με έναν τρόπο, του Στάλιν. Δεν ξέρω από ποιες κατευθύνσεις έρχονται οι λύσεις, αλλά σίγουρα όχι από αυτήν.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

http://topontiki.gr/article/44292/Kostas-Gabras-I-Dimokratia-den-upirxe-pote-stin-Ellada