Τετάρτη, Δεκεμβρίου 19, 2012

ΜΕ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΝ ΘΑΤΣΕΡ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ


Την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της έχει η Νότιος Κορέα μετά την νίκη της Παρκ Γκεούν-χιε, κόρης του αμφιλεγόμενου ως και σήμερα προέδρου (για πολλούς δικτάτορα), Παρκ Τσουνγκ-χι, επί του φιλελεύθερου αντιπάλου της Μουν Γιάε-ιν.


Με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων η Παρκ προηγείται με 51,6%. Ο αντίπαλός της, που συγκεντρώνει το 48%, έχει ήδη παραδεχτεί την ήττα του. Η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη παρά το δριμύ ψύχος.

Όπως είπε σε συγκέντρωση οπαδών της μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, «αυτή τη νίκη την έφερε η ελπίδα του λαού για το ξεπέρασμα της κρίσης και της ανάκαμψης της οικονομίας». Υποσχέθηκε δε να εργαστεί για την επούλωση των πληγών στην κοινωνία.

Ως πρότυπά της θεωρεί την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνει το Reuters.

Παρά το ότι ο πατέρας της νέας προέδρου, Παρκ Τσουνγκ-χι, πιστώνεται με το οικονομικό θαύμα της χώρας, κυβέρνησε με άγρια καταστολή των πολιτικών δικαιωμάτων. Η Παρκ ζήτησε συγγνώμη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί της προεδρίας του πατέρα της.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν η οικονομία και τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Το BBC σημειώνει ότι η οικονομία της Νοτίου Κορέας μετά από πολλά χρόνια εκρηκτικής ανάπτυξης με ρυθμό 5,5% έχει περιοριστεί σε ρυθμούς ανάπτυξης 2%.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι αναφέρθηκαν στο κλείσιμο του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών αλλά και ο περιορισμός των οικογενειακών μεγάλων επιχειρήσεων, των σαεμπόλ.

Οι σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα επίσης τέθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία με αμφότερους τους υποψήφιους προέδρους να υποστηρίζουν τη βελτίωση των κακών σχέσεων με τη Πιόνγκγιανγκ. Τυπικά οι δύο χώρες είναι ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η Παρκ, που διαδέχεται τον Λι Μιουν-μπακ, θα αναλάβει την προεδρία τον Φεβρουάριο και μπορεί να ασκήσει μόνο μία πενταετή θητεία.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
19-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: