Παρασκευή, Δεκεμβρίου 14, 2012

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΛΕΕΙ Η ΕΕ


Στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι επιλογές για την στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης στον αγώνα της κατά του προέδρου της χώρας, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, ανακοίνωσαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή. Το θέμα της χαλάρωσης του εμπάργκο όπλων δεν συζητήθηκε -κυρίως λόγω γερμανικών αμφιβολιών- αλλά αναμένεται να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ίσως και τον Ιανουάριο.


Άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρασχεθεί μη φονικός στρατιωτικός εξοπλισμός ή ακόμα και όπλα.

Στην πιο ισχυρή ανακοίνωσή τους για τη συριακή αντιπολίτευση από την έναρξη της εξέγερσης πριν από 20 μήνες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν τους υπουργούς Εξωτερικών τους να εξετάσουν όλες τις πιθανότητες, προκειμένου να αυξηθούν οι πιέσεις κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα ζητήσουν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους να εξετάσουν «όλους τους τρόπους για την υποστήριξη και τη βοήθεια της αντιπολίτευσης και για την προστασία των αμάχων» στη Συρία, δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. 

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε να επανεξεταστεί το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Συρία, προκειμένου να επωφεληθούν οι εξεγερμένοι.

Ωστόσο, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπήρξαν περισσότερο απρόθυμες και μπλόκαραν μία βεβιασμένη κίνηση. 

Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι το ενδεχόμενο δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το θέμα θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών. 

Επανέλαβε, πάντως, ότι ο Άσαντ δεν έχει θέση στη μελλοντική Συρία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το θέμα της χαλάρωσης του εμπάργκο όπλων θα επανεξεταστεί ξανά στο μέλλον, πιθανότατα στις 28 Ιανουαρίου, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο Άσαντ: Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» δήλωσε ο Ντ.Κάμερον, επισημαίνοντας ότι «η αδράνεια και η αδιαφορία» δεν αποτελούν επιλογή.

«Θέλω να εργαστώ με την αντιπολίτευση για να επιτύχουμε την ταχύτερη δυνατή μετάβαση στη Συρία» πρόσθεσε.

Ανησυχία για διαδογματικές συγκρούσεις

Σε μία άλλη εξέλιξη, βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο δείχνει σουνίτες Σύρους αντάρτες να καίνε ένα σιιτικό τέμενος στη βόρεια Συρία, γεγονός που προκαλεί φόβους ότι ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη χώρα ενδέχεται να οδηγηθεί σε διαδογματική σύγκρουση.

Δεκάδες αντάρτες ντυμένοι με στολές παραλλαγής και γενειάδες φαίνονται στο βίντεο να συγχαίρουν και να φιλούν ο ένας τον άλλο έξω από το τέμενος Χουσεϊνίγια, το οποίο πυρπόλησαν. Επίσης έκαψαν σιιτικές, όπως είπαν οι ίδιοι, σημαίες.

Η αυθεντικότητα του βίντεο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube την Τετάρτη και φέρεται να έχει τραβηχτεί στην πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ στη βόρεια Συρία, δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στην πλειονότητά τους οι Σύροι εξεγερμένοι είναι σουνίτες. Αντίθετα ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανήκει στη θρησκευτική μειονότητα των αλαουιτών, παρακλάδι του σιιτικού ισλάμ, η οποία κυβερνά τη χώρα από τη δεκαετία του 1960.

Οι μειονοτικές θρησκευτικές ομάδες στη Συρία φοβούνται ότι ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο των σουνιτών, αν αυτοί κερδίσουν στη μάχη τους εναντίον του Άσαντ και γι' αυτό χριστιανοί, σιίτες και Κούρδοι διστάζουν να υποστηρίξουν την ένοπλη αντίσταση.

Η βία στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή 43.000 ανθρώπων και πλέον, περιλαμβανομένων περισσότερων από 30.000 πολιτών, από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από 21 μήνες που εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όμως ο απολογισμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνει τους χιλιάδες τους ανθρώπους που είχαν φυλακιστεί και η τύχη τους αγνοείται, ούτε την πλειονότητα των νεκρών στις τάξεις των Σαμπίχα, των παραστρατιωτικών ομάδων που πρόσκεινται στο μπααθικό καθεστώς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το πρωί της Παρασκευής ο συριακός στρατός βομβάρδισε συνοικίες στα νότια της Δαμασκού, ανάμεσά τους και το προάστιο στο οποίο είχαν σημειωθεί χθες, Πέμπτη, αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, ανέφερε η ΜΚΟ.

Στο Χαλέπι σημειώνονταν μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες, υποστηριζόμενους από το πυροβολικό, στις οποίες τουλάχιστον ένας αντάρτης σκοτώθηκε, ενώ στην Χομς, στην κεντρική Συρία, ένας πολίτης σκοτώθηκε σε παρόμοιες συγκρούσεις, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Πυρά πυροβολικού ακούστηκαν τη νύχτα στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα.

Την Πέμπτη τουλάχιστον 135 άνθρωποι -77 πολίτες, 31 αντάρτες και 27 στρατιώτες- σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
14-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: