Τετάρτη, Δεκεμβρίου 12, 2012

ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ… ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ …ΚΑΤΙ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΧΡΥΣΟ


Αμετάβλητη παρέμεινε στο Λονδίνο σήμερα το απόγευμα ως προς χθες Δευτέρα η αποτίμηση της ουγκιάς του χρυσού στα 1.710 δολάρια για άμεση παράδοση εν όψει της διήμερης (Τρίτη-Τετάρτη) συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εν μέσω προσδοκίας ότι αυτή θα προχωρήσει σε νέα κίνηση για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.


Σύμφωνα με τον αναλυτή Αντρέι Κριουτσένκοφ του οίκου VTB Capital, "η τιμή διανύει φάση συσσώρευσης" εν αναμονή της ανωτέρω απόφασης της Fed "που προσδοκάται να είναι προσαρμοστική και θα αποσκοπεί συγχρόνως στην αναχαίτιση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Πάντως νωρίτερα στο Λονδίνο με φόντο την αναρρίχηση των δεικτών δυτικοευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετοχών σε υψηλό 18μήνου, την άνοδο του ευρώ έναντι αμερικανικού δολαρίου, την απότομη άνοδο του γερμανικού δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου ZEW, η τιμή της ουγκιάς του χρυσού άμεση παράδοση διαμορφώθηκε πολύ κοντά στα 1.715 δολάρια, παρά τον εξασθενημένο εξαιτίας στάσης αναμονής πολλών επενδυτών σημερινό όγκο συναλλαγών.

Όταν οι κεντρικές τράπεζες χαλαρώνουν την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική, για να τονωθεί η οικονομία της χώρας —όπως πιθανολογείται ότι το διήμερο 19-20 Δεκεμβρίου θα πράξει και η ιαπωνική— τότε ο χρυσός προσελκύει κεφάλαια μετατρεπόμενος σε "αξία καταφύγιο", δεδομένου ότι οι επενδυτές κρίνουν ότι τέτοιες πολιτικές "υπονομεύουν τα νομίσματα".

Ο Μάθιου Τέρνερ της Mitsubishi διαβλέπει ανοδική τάση στην αγορά του χρυσού, "πιθανόν απότομη", όμοια εκείνων που ακολούθησαν χρονικά κι άλλες χαλαρώσεις νομισματικής πολιτικής εκ μέρους σημαντικών κεντρικών τραπεζών. Πιθανολόγησε ότι, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα κοινοποιήσει την πρόθεση αγοράς εκ μέρους της ομολόγων έως του ποσού των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναζωπυρώνοντας όπως εκείνος υποστήριξε στην πράξη τον πληθωρισμό και δημιουργώντας κατά συνέπεια ένα ευνοϊκό κλίμα για την κερδοσκοπία με χρυσό.

Αν τα ομόλογα που θα αγοράσει η Fed δεν υπερβαίνουν πολύ τα 20 δισεκ. δολάρια, τότε οι αγορές πολυτίμων μετάλλων ίσως τοποθετηθούν με πιο ουδέτερο τρόπο, όλα ωστόσο εξαρτώνται από το ποιόν ακριβώς "τιμοκατάλογο" αυτές θα έχουν κατά νου, διευκρίνισε τέλος ο Τέρνερ.
ΑΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: