Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2012

«ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»


Στην «καρτελοποίηση» της οικονομίας που καθορίζει όλη τη διαδρομή, από την παραγωγή ώς τη διανομή του πλούτου, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Καρτέλ, λόμπι, συντεχνίες ενάντια στην οικονομία και την κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου της Επιστημονικής Εταιρείας Χρηματοοικονομικής Μηχανικής και Τραπεζικής.


Το διήμερο συνέδριο, που λήγει σήμερα, γίνεται με χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» και το naftemporiki.gr και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, της πολιτικής και της οικονομικής ζωής. Στόχος του συνεδρίου είναι η παρουσίαση νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και η διάδοση μεθοδολογιών για την ανάλυση και λήψη αποφάσεων στο χώρο της Χρηματοοικονομικής.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Ακολούθησε η παρουσίαση ερευνητικών εργασιών σε δύο συνεδρίες. Στο συνέδριο έχουν περιληφθεί 32 ερευνητικές εργασίες, ορισμένες εκ των οποίων θα δημοσιευτούν σε ειδική έκδοση στο περιοδικό «International Journal of Financial Engineering and Risk Management». Οι εργασίες καλύπτουν όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της Χρηματοοικονομικής Μηχανικής Τραπεζικής.

Τα θέματα που αφορούν στα καρτέλ στο χώρο της οικονομίας συζητήθηκαν στη στρογγυλή τράπεζα που συντόνισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόεδρος της Εταιρείας, Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Ventures, Γιάννη Παπαδόπουλου, του λέκτορα Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργου Ατσαλάκη, και των δημοσιογράφων της Ναυτεμπορικής, Αθ. Παπανδρόπουλου, και του Βήματος, Ζώη Τσώλη.

Νέο βιβλίο

Στο τέλος της χθεσινής ημέρας παρουσιάστηκε το αγγλόφωνο βιβλίο των Π. Ξυδώνα, Γ. Μαυρωτά, Θ. Κρίντα, Ι. Ψαρρά και Κ. Ζοπουνίδη, το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Springer» και έχει τίτλο «Μulticriteria Portfolio Management».

H σημερινή, τελευταία ημέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει, πέραν των παρουσιάσεων των ερευνητικών εργασιών, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Αναχρηματοδότηση των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων», με συντονιστή τον οικονομικό αναλυτή Παναγιώτη Μπατσαρισάκη και συμμετέχοντες το βουλευτή Λ. Αποστολίδη, πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, Δ. Μπουραντά, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, και Λ. Σορωνιάτη, πρόεδρος δ.σ. Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας του συνεδρίου, θα γίνει παρουσίαση του νέου βιβλίου των Κ. Ζοπουνίδη, Φ. Βούλγαρη, Χ. Λεμονάκη, Ε. Γρηγορούδη, Μ. Καθαράκη, με θέμα «Σύγχρονα Θέματα Χρηματοδότησης και Στρατηγικού Σχεδιασμού Επιχειρήσεων».

Στο βιβλίο που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Σταμούλη, αναδεικνύεται η σύζευξη μεταξύ των εννοιών της «χρηματοδότησης» και του «στρατηγικού σχεδιασμού», στο πλαίσιο της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με αυτό το στόχο, αναδεικνύεται η πολύπλευρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση των εννοιών της χρηματοδότησης, της λειτουργίας κατάλληλων διοικητικών συστημάτων, της ανάπτυξης νέων μορφών επιχειρήσεων, μέσω συνεργατικών συσχετισμών και συσσωματωμάτων επιχειρήσεων, καθώς και των επιδράσεων και των χαρακτηριστικών δανεισμού στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, αναδεικνύονται η σημασία της επιχειρηματικής κουλτούρας και οργάνωσης, η συμβολή της έρευνας και της καινοτομίας στην ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτή, ο καθοριστικός παράγοντας της μείωσης χρηματοδοτικής μόχλευσης (δηλαδή της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από τα τραπεζικά ιδρύματα), η αρωγή της επιχειρηματικής αριστείας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
18-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: