Τετάρτη, Δεκεμβρίου 12, 2012

ΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.


Tου Kώστα Ζαφειρόπουλου
Σοβαρές καταγγελίες για παρατυπίες στις διαδικασίες πρόσληψης ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και μεταφραστών που δεν επιλέχτηκαν φέτος σε διαγωνισμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για τη στελέχωση των ειδικών χώρων υποδοχής αλλοδαπών έρχονται στο φως της δημοσιότητας έναν μήνα μετά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
Είκοσι οκτώ κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι που δεν επελέγησαν αμφισβητούν σήμερα «την ορθή τήρηση των εκ του νόμου αναφερομένων προϋποθέσεων κατά τη διαδικασία αξιολόγησης». Ζητούν επαναξιολόγηση όλων των φακέλων και περιμένουν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης «να τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα».


Ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί, Δημήτρης Περπατάρης, υποστηρίζει πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι δεν υπήρξε αντικειμενική αντιμετώπιση απέναντί τους.

Στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε την πρόσληψη 100 ψυχολόγων, 60 κοινωνικών λειτουργών και 73 μεταφραστών – διερμηνέων για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.
Είναι ο τρίτος διαγωνισμός στον οποίο οι προσλήψεις γίνονται απευθείας από την Αστυνομία, χωρίς έγκριση του ΑΣΕΠ. Η αξιολόγηση και η επιλογή των υποψηφίων έγινε ενώπιον «επιτροπής από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία».

Την επιτροπή αποτελούσαν μόνο ένας ψυχολόγος, μια υπάλληλος της διεύθυνσης προσωπικού και ένας αστυνομικός.

Πώς είναι δυνατόν να απορρίπτονται από τον διαγωνισμό επαγγελματίες με εμπειρία όταν αυξάνονται οι θέσεις εργασίας; Πώς γίνεται ανάμεσα στους αποτυχόντες να είναι διακεκριμένος επιστήμονας με ευρωπαϊκή πιστοποίηση στην αναγνώριση θυμάτων εμπορίας ανθρώπων;

Η «Εφ.Συν.» συνάντησε δύο από τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό, οι οποίοι αποκαλύπτουν πώς πραγματικά λειτουργεί το πρόγραμμα.

«Είναι προφανές πως οι προσλήψεις έχουν γίνει για τα μάτια του κόσμου», δίνει την απάντηση η Α. παρότι είναι μία από τους επιτυχόντες.

«Οταν περνούσαμε τη συνέντευξη καταλαβαίναμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν τους ενδιέφεραν τα τυπικά προσόντα και η προηγούμενη εμπειρία. Εχουν προσλάβει 4-5 άτομα με πλούσιο βιογραφικό και οι υπόλοιποι είναι απόφοιτοι μιας σχολής ψυχολογίας με μηδενική εμπειρία. Για πολλούς, είναι η πρώτη φορά που παίρνουν βιογραφικό ασθενούς. Δεν στρεφόμαστε εναντίον τους, αλλά είναι σκανδαλώδες ότι έχουν απορρίψει επιστήμονες με αποδεδειγμένη εμπειρία, όλους αυτούς που είχαν στελεχώσει το πρόγραμμα τα τελευταία δύο χρόνια».

Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει καμία πρόσληψη ψυχιάτρου την ώρα που οι κρατούμενοι είναι σε τέτοια απόγνωση που χτυπάνε τα κεφάλια τους στον τοίχο. Οι συνθήκες διαβίωσης στα περισσότερα στρατόπεδα είναι άθλιες. Δεν έχουν θέρμανση ούτε ζεστό νερό, τα τζάμια είναι σπασμένα και το κρύο πολύ δυνατό. Απουσιάζουν τα είδη υγιεινής, δεν χορηγείται τακτικά σαπούνι ούτε χαρτί υγείας. Οι κρατούμενοι δεν έχουν ρούχα να αλλάξουν, καθώς διαθέτουν μόνο αυτά που φορούσαν κατά τη σύλληψή τους.

«Δεν έχουμε καμία πρόσβαση στον χώρο διαβίωσης μέσα στα κρατητήρια για να δούμε πώς πραγματικά ζει ο κρατούμενος». (Α. – κοινωνικός λειτουργός)

Μας οδηγούν να επισκεφτούμε επιλεκτικά μόνο όσους κρατούμενους θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Σκοπός σας είναι να τους πείσετε να φύγουν από τη χώρα. Δεν σας θέλουμε για ψυχολογική υποστήριξη». (Κ. – ψυχολόγος)

«Κοίταζα τον κρατούμενο μετανάστη στα μάτια και με έβαζαν να τον ρωτάω πιεστικά γιατί δεν φεύγεις από την Ελλάδα; Αν γυρίσω πίσω θα με εκτελέσουν, ήταν η απάντησή του». (Α.)

«Ως επαγγελματίας, δεν ανέχομαι τον καθημερινό εκφοβισμό και την παραποίηση του επαγγέλματός μου. Αν κάνετε οτιδήποτε άλλο, η σύμβασή σας θα καταργηθεί, μας απειλούν. Αν διαπιστώσω οποιαδήποτε αστυνομική αυθαιρεσία ή κατάχρηση εξουσίας, δεν έχω κανένα δικαίωμα να το καταγγείλω, και αυτό έχουν φροντίσει να το καταστήσουν σαφές».(Κ.)
11/12/2012
ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2012

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε τι πιστοποιήσεις και σκατα ζητάς ,με πανεπιστήμια και ντοκτορα ,
Βάλανε τον αμπτουλ που καταλαβαίνει τον χασαν
Τον μοχαμετ που καταλαβαίνει τον ζαφιρ
Τον Ραντζα που καταλαβαίνει τον αχμαντ
Τον Χο τσι μινγκ που καταλαβαίνει το τεν σιαο πινκ.
Εχασες ευκαιρία για βόλεμα .λαμογιο ε λαμογιο
Red rabbit hunter

Ανώνυμος είπε...

Λαμόγιο είσαι εσύ που σου αρέσουν οι διαδικασίες βολέματος και όχι οι διαδικασίες μέσω ολοφάνερων διαδικασιών και αξιολογήσεων...Όπως και σε όλους άλλωστε τους φασίστες,βλάκες,κομματόσκυλους,παρακρατικούς χρυσαυγίτες...