Παρασκευή, Δεκεμβρίου 28, 2012

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΙΡΑΝ


Εξαήμερες ασκήσεις ξεκινά το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό στα Στενά του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσε η Τεχεράνη, λέγοντας πως στόχος είναι να φανούν «οι στρατιωτικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων» να υπερασπίζοντας τα σύνορα της χώρας.


Το Ιράν έχει «προειδοποιήσει» ότι θα μπορούσε να αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται σημαντικό μέρος των φορτίων πετρελαίου προς δυσμάς, εάν δεχόταν επίθεση ή ως αντίποινα σε αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του και έχει προχωρήσει στο πρόσφατο παρελθόν σε ασκήσεις στην περιοχή.

Ο ναυτικός διοικητής Χαμπιμπολάχ Σαγιάρι δήλωσε στο επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA πως οι ασκήσεις με την ονομασία «Βελαγιάτ 91» θα διαρκέσουν ως την Τετάρτη σε μια περιοχή έκτασης περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου στα στενά του Χορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν και τα βόρεια τμήματα του Ινδικού Ωκεανού.

Ο Σαγιάρι δήλωσε πως στόχος των γυμνασίων είναι να φανούν «οι στρατιωτικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων» να υπερασπίζονται τα σύνορα του Ιράν, καθώς και να στείλουν ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας σε γειτονικές χώρες.

Την Τρίτη ο Σαγιάρι είχε δηλώσει πως κατά την άσκηση θα δοκιμασθούν πυραυλικά συστήματα του πολεμικού Ναυτικού, πλοία μάχης, υποβρύχια και μέθοδοι περιπολίας και αναγνώρισης.

Η Τεχεράνη είχε προχωρήσει σε ανάλογη δεκαήμερη άσκηση στα Στενά του Ορμούζ και τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Παράλληλα, το αμερικανικό Ναυτικό μαζί με συμμαχικές δυνάμεις της περιοχής, είχε απαντήσει με ασκήσεις στα ίδια ύδατα, σενάριο των οποίων ήταν επιχειρήσεις για να μείνει ελεύθερη η διέλευση στα Στενά του Ορμούζ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
ΠΡΕΖΑ TV
28-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: