Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2012

ΞΑΝΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ, ΕΝΩ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ


Στα σχολεία τους, αν και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, επιστρέφουν οι μαθητές στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά το μακελειό που στοίχισε τη ζωή σε 20 παιδιά και 6 δασκάλες. Το σχολείο στο οποίο σημειώθηκε η τραγωδία θα παραμείνει κλειστό και τα παιδιά θα μεταφερθούν σε άλλο σχολείο, γειτονικής πόλης. 


Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν αστυνομικοί στα έξι σχολεία που θα ανοίξουν ξανά εντός της ημέρας, επιχειρώντας να προσφέρουν την αίσθηση της ασφάλειας σε μαθητές, δασκάλους και γονείς. 

Αξιωματούχος της αστυνομίας του Νιουτάουν δήλωσε ότι δεν είναι εύκολο να μειωθούν οι ανησυχίες των περίπου 4.700 παιδιών που θα επιστρέψουν στα σχολεία και των οικογενειών τους. 
«Προφανώς η ανησυχία είναι μεγάλη. Ζήσαμε μια τρομακτική τραγωδία. Στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και πρέπει να είναι ασφαλή» είπε.

Οι μαθητές του Σάντι Χουκ, του σχολείου όπου σημειώθηκε η τραγωδία, θα μεταφερθούν σε σχολείο της διπλανής πόλης, Μονρό. Αλλωστε, στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος συνεχίζονται οι έρευνες.

Έρευνες διενεργούνται και προς την κατεύθυνση των κινήτρων του δράστη Ανταμ Λάτζα. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται ο σπασμένος ηλεκτρονικός υπολογιστής του, τα mail του και στοιχεία από τις επισκέψεις του σε sites.

Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο στον τομέα ασφάλειας των σχολείων του Νιούταουν, ο Ανταμ Λάτζα ήταν παιδί που αντιμετώπιζε κάποια ψυχολογικά προβλήματα. Υπήρχαν περιστατικά που καθόταν σε ένα μέρος και δεν μιλούσε σε κανέναν, ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορούσε να μετατραπεί σε δολοφόνο.

Ο Λευκός Οίκος μιλά, ενώ έχει σιγήσει το λόμπι της οπλοκατοχής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τρία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της ένοπλης βίας, μετά την τραγωδία στο Κονέκτικατ.

Ο Ομπάμα έχει ήδη δηλώσει ότι θα υποστηρίξει ενέργειες για την αντιμετώπιση των επεισοδίων ένοπλης βίας και τις μαζικές δολοφονίες αθώων, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί επί της ουσίας, προς πια κατεύθυνση θα κινηθεί ο Λευκός Οίκος.

Οι Δημοκρατικοί θα ήθελαν να επανέλθει η απαγόρευση στη χρήση και κατοχή των επιθετικών όπλων που έληξε το 2004.

Από την ημέρα του μακελειού στο δημοτικό σχολείο της πόλης Νιούταουν, του Κονέκτικατ, περισσότεροι από 145.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου και υπέγραψαν αίτημα για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των όπλων.

Το εν λόγω αίτημα διατυπώθηκε την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά τον τραγικό χαμό των 27 ανθρώπων, τα περισσότερα παιδιά, και αποδείχθηκε το πλέον δημοφιλές αίτημα στην ενότητα «Εμείς ο Λαός» της ιστοσελίδας της Αμερικανικής προεδρίας.

Την ίδια ώρα, το πανίσχυρο λόμπι υπέρ των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σιγήσει στις σελίδες 
κοινωνικής δικτύωσης στο Ίντερνετ. Η σελίδα στο Facebook της National Rifle Association (NRA), που καυχιόταν την περασμένη εβδομάδα στο Twitter ότι έχει 1,7 εκατομμύριο "like", απουσίαζε τη Δευτέρα από το Ιντερνετ. 

Η NRA, ένα από τα λόμπι των όπλων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ουάσινγκτον, δεν εκπροσωπείται πλέον στο Ιντερνετ παρά μέσω λίγων σελίδων φίλων και ειδικευμένων ομάδων. Ο κύριος λογαριασμός της NRA στο Twitter , με 63.800 "followers" είναι επίσης σιωπηλός μετά το τελευταίο μήνυμα της περασμένης Παρασκευής σχετικό με τα δώρα της περιόδου των γιορτών. 

Το λόμπι φαίνεται ότι προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εξηγεί το τεχνολογικό περιοδικό AdWeek στο Ιντερνετ, το πρώτο το οποίο αντελήφθη τη σιωπή του NRA. 

Το Facebook και το Twitter έχουν κατακλυσθεί από συζητήσεις  σχετικά με το «αν οι πολιτικοί θα πρέπει να νομοθετήσουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τον έλεγχο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ». Σύμφωνα με το AdWeek, τα σχόλια είναι πολιτικού χαρακτήρα, αστεϊσμοί ή ευθέως απειλητικά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
18-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: