Κυριακή, Δεκεμβρίου 09, 2012

ECONOMIST: ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΞΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΓΕΝΝΟΥΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΔΟΕ


Σε μια απεγνωσμένη κυβέρνηση που επιχειρεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή αναφέρεται δημοσίευμα του Economist, επισημαίνοντας πως εδώ και χρόνια όλοι έκαναν τα στραβά μάτια στην πρακτική να μεταφέρονται από την ελληνική ελίτ κεφάλαια στους οικονομικούς παραδείσους του εξωτερικού.
"Οι φορολογικές δηλώσεις 2.000 περίπου Ελλήνων με λογαριασμούς στο υποκατάστημα της HSBC της Γενεύης ελέγχονται από υπαλλήλους του ΣΔΟΕ", σημειώνεται.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ που δόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου από την Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ το 2010.
Ο Economist αναφέρεται στην "εξαφάνιση" της λίστας στα μέσα του 2011, τονίζοντας ότι επανεμφανίστηκε όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε ένα αντίγραφο στο γραφείο του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα γίνεται αναφορά και στη δημοσίευση των 2.000 περίπου ονομάτων από το περιοδικό HOT DOC του Κώστα Βαξεβάνη.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως στη λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνονται τα ονόματα αρκετών πολιτικών και των συζύγων τους, καθώς και πολλών μελών επιφανών οικογενειών.
Η μεγαλύτερη προσοχή, όπως αναφέρεται, έχει δοθεί στη Μαρία Παντελή, στον λογαριασμό της οποίας βρέθηκαν 550 εκατομμύρια ευρώ και είχε αρχικά θεωρηθεί πως ενεργεί ως "βιτρίνα" για Έλληνα εφοπλιστή.
Ο αναπληρωτής όμως επικεφαλής του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα ανέφερε πως ο συγκεκριμένος λογαριασμός ελέγχεται από την 89χρονη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
"Η Μαργαρίτα Παπανδρέου αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, ενώ απείλησε να μηνύσει εφημερίδες που δημοσίευαν τον ισχυρισμό του Νίκου Λέκκα", επισημαίνεται.
Η οικογένεια Παπανδρέου, συνεχίζει, αισθάνθηκε δικαιωμένη όταν ο Ελληνοϊσραηλινός  Sabby Mioni έδωσε τη δική του εξήγηση.
"Ανέφερε πως δεν έχει γνωρίσει ποτέ κανένα μέλος της οικογένειας Παπανδρέου. Ο αμφίβολος λογαριασμός ανήκε σε ένα επενδυτικό fund εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας, όπως ανέφερε, και τον διαχειριζόταν για λογαριασμό της EFG International, ενός χρηματοπιστωτικού ομίλου με έδρα την Ελβετία", σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους πρώην συναδέλφους του Sabby Mioni, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Μαρία Παντελή ήταν μία αξιόπιστη υπάλληλος που της επιτρεπόταν να υπογράφει έγγραφα για λογαριασμό του.
"Μία ημέρα αργότερα, ο Νίκος Λέκκας έκανε στροφή, υποστηρίζοντας πως δεν είχε ποτέ συνδέσει την οικογένεια Παπανδρέου με τον λογαριασμό της Μαρίας Παντελή. Το περιστατικό άρχισε να εγείρει νέες αμφιβολίες αναφορικά με την επαγγελματική επάρκεια της οικονομικής υπηρεσίας του ΣΔΟΕ", υπογραμμίζεται.
Οι επικριτές αναφέρουν ότι υπήρξε κωλυσιεργία σε ό,τι αφορά τις έρευνες για τους πολιτικούς, τους ποδοσφαιριστές, τους εξέχοντες δικηγόρους και τους γιατρούς που είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής, ενώ οι αξιωματούχοι του ΣΔΟΕ από την πλευρά τους διαμαρτύρονται για το υπερφορτωμένο έργο που έχουν να φέρουν εις πέρας.
"Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καταδικάσει εξέχοντες φοροφυγάδες παρά την υπόσχεση πως οι χειρότεροι παραβάτες θα οδηγηθούν στη φυλακή. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ορίσει έναν ειδικό γραμματέα για φορολογικές υποθέσεις έπειτα από αίτημα των αξιωματούχων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που έχουν την εποπτεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων", καταλήγει το δημοσίευμα του Economist.
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
9-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: