Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ LIBOR


Τρεις Βρετανοί συνελήφθησαν σήμερα στα περίχωρα του Λονδίνου, στα πλαίσια της υπόθεσης που σχετίζεται με το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου Libor, όπως ανακοίνωσε το Βρετανικό Γραφείο Καταπολέμησης του Οικονομικού Εγκλήματος (SFO).


Εκπρόσωπος του SFO δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για την πρώτη φορά που συλλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής. Όπως είπε ο ίδιος, με τη συνδρομή της αστυνομίας του Λονδίνου, το SFO «εκτέλεσε τρία εντάλματα σύλληψης» στην κατοικία τριών ανδρών, ηλικίας 33, 41 και 47 ετών, στο Σάρεϊ και στο Έσεξ.

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία, οι άνδρες αυτοί «συνελήφθησαν και προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση σε σχέση με τις έρευνες για τη χειραγώγηση του Libor».

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον περασμένο Ιούνιο, όταν η τράπεζα Barclays αποκάλυψε πως επρόκειτο να καταβάλει 290 εκατ. λίρες για να τερματισθούν οι έρευνες των βρετανικών και αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών για την υπόθεση χειραγώγησης των γενικού δείκτη επιτοκίων Libor και του αντίστοιχου ευρωπαϊκού Euribor, στο διάστημα μεταξύ 2005 και 2009.

Η αποκάλυψη αυτή είχε ως συνέπεια την παραίτηση του προέδρου και του γενικού διευθυντή της Barclays, ενώ συμπαρέσυρε και άλλα τραπεζικά ιδρύματα στον κυκεώνα των αποκαλύψεων.

Το SFO δρομολόγησε αμέσως τη διαδικασία ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
11-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: