Δευτέρα, Δεκεμβρίου 24, 2012

«ΣΚΟΤΕΙΝΟ» ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΝΥ TIMES


«Τα hedge funds πέτυχαν αξιόλογα κέρδη στην ελληνική επαναγορά χρέους» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος με το οποίο οι «New York Times» αποκαλύπτουν Μέρος του παρασκηνίου πίσω από την επαναγορά ελληνικού χρέους.


Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στην μη αξιοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC's) στην επαναγορά ελληνικού χρέους. Ο συντάκτης αφήνει σαφείς αιχμές για τον ρόλο που του IIF στην επαναγορά , σημειώνοντας ότι «έπαιξε με τους φόβους» της Ευρώπης με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να στοιχίσει 2 δισ. ευρώ περισσότερα.

Αναλυτικά, στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι τον Νοέμβριο 2012 ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν είχε λάβει e-mail από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank Χακάν Βολίν σύμφωνα με το οποίο η επιστράτευση ρητρών συλλογικής δράσης (collective action clauses - CAC's) στην εξεταζόμενη από την Ευρωζώνη επαναγορά ελληνικού χρέους δεν θα προκαλούσε προβλήματα είτε στην Ελλάδα είτε στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank πρότεινε στην Ευρώπη να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στα ιδιωτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Προέτρεπε δε τους κοινοτικούς αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν CAC's ώστε να πωλήσουν σε χαμηλότερη τιμή από ό, τι θα αποδέχονταν οικειοθελώς.

Οι «New York Times» υποστηρίζουν ότι η μη ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης «είναι μια άλλη υπενθύμιση για το πώς οι ιδιώτες επενδυτές έχουν καταφέρει να εξουδετερώσουν τους ευρωπαίους αξιωματούχους σε διάφορα στάδια της κρίσης χρέους».

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν επενδυτικά κεφάλαια όπως τα Greylock Capital, Fir Tree, Brevan Howard και Third Point, τα οποία κατέγραψαν κέρδη έως και 100% από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.

Πηγή ''Το Βήμα''
ΠΟΝΤΙΚΙ
ΠΡΕΖΑ TV
24-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: