Πέμπτη, Δεκεμβρίου 27, 2012

ΣΧΕΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΗΠΑ-ΕΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η «WALL STREET JOURNAL»


Μια άλλη πλευρά των αντιθέσεων και των εύθραυστων συμμαχιών που γεννά και οξύνει η κρίση, περιγράφει το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το οποίο αναφέρει ότι ΕΕ και ΗΠΑ σχεδιάζουν την άμεση έναρξη συνομιλιών για μια υπερατλαντική εμπορική συμφωνία.


Στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι το άνοιγμα των προστατευόμενων γεωργικών αγορών της Ευρώπης, η εξάλειψη των δασμών και ο περιορισμός των κανονισμών που εμποδίζουν τις εμπορικές και διασυνοριακές επενδύσεις.

Η εμπορική κολεγιά δείχνει συμμαχία έναντι άλλων ανταγωνιστών και προμηνύει ένταση των αντιθέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, εάν ευδοκιμούσε, θα αποτελούσε μια από τις πιο περίπλοκες και φιλόδοξες συμφωνίες που έχουν επιχειρηθεί ποτέ, καθώς θα καλύπτει την οικονομική σχέση των δύο ισχυρότερων παγκόσμιων αγορών, που αποτιμάται κοντά στα 700 δισ. ευρώ εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών ετησίως.

Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα, «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν πολύ θετικά αυτή τη συμφωνία, καθώς θεωρούν πως το πακέτο αυτό θα αποτελέσει σημαντική και αναγκαία πηγή ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά κράτη». Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, είναι πλέον πιο ανοιχτοί στην ιδέα από ό,τι πριν από λίγα χρόνια, αν και δε δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό με τους Ευρωπαίους.

«Βλέπουν την εμπορική συμφωνία ως έναν τρόπο να ανοίξουν άμεσα τις αγροτικές αγορές της Ευρώπης και πιθανώς να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που κατέκριναν οι ΗΠΑ», γράφει η εφημερίδα και μεταφέρει δηλώσεις αξιωματούχων, που λένε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια πολιτική απόφαση στην Ουάσιγκτον για έναρξη των διαπραγματεύσεων.
902.gr
ΠΡΕΖΑ TV
27-12-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: