Δευτέρα, Ιανουαρίου 21, 2013

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕ 13 ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Δεκατρείς βουλευτές και όχι 15 θα απαρτίζουν τελικά την προανακριτική επιτροπή στη Βουλή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Στην επιτροπή θα συμμετάσχει μόνο ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν θα εκπροσωπηθούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, βάσει της συναινετικής λύσης που επετεύχθη, ύστερα από ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και διαβουλεύσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τους εκπροσώπους των κομμάτων.


Συγκεκριμένα, από τη ΝΔ θα συμμετέχουν 5 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ 3, ενώ από ένα βουλευτή θα έχουν τα υπόλοιπα κόμματα: ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα 13 ονόματα, αφού η Ολομέλεια της Βουλής εγκρίνει τη νέα σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής. 
  
Συναινετική λύση 

Η απόφαση για αλλαγή του αριθμού των μελών της επιτροπής σε  13 από 15, όπως είχε καταλήξει η Ολομέλεια της Βουλής, ελήφθη κατόπιν ενστάσεων του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως προς την αναλογική συμμετοχή της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων.

Μετά από διαβουλεύσεις του κ. Μεϊμαράκη με τους εκπροσώπους των κομμάτων, αποφασίστηκε να μειωθεί κατά ένα βουλευτή η εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ και να μην εκπροσωπηθούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Το γραφείο Τύπου του πρόεδρου της Βουλής σημείωσε ότι «η λύση αυτή είναι απόλυτα σύμφωνη με τον κανονισμό της Βουλής και δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο πρώην υπουργό Οικονομικών, αν ενδεχομένως παραπεμφθεί, να προσβάλει την νομιμότητα της σύνθεσης της Προανακριτικής».

Εισηγήσεις για τα πρόσωπα 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ προτείνει για μέλη στην Προανακριτική, τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη και τον Κωνσταντίνο Κουτσογιαννακόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Θοδωρή Δρίτσα και τον Σταύρο Κοντονή. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον Παναγιώτη Ρήγα, η Δημοκρατική Αριστερά τον Βασίλη Οικονόμου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τον Βασίλη Καπερνάρο, η Χρυσή Αυγή τον Ηλία Κασιδιάρη και το ΚΚΕ τον Σπύρο Χαλβατζή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
21-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: