Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2013

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ 14.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ


Την πρόθεσή της να κλείσει τέσσερα ορυχεία στη Νότιο Αφρική και να καταργήσει 14.000 θέσεις εργασίας ανακοίνωσε η Anglo American Platinum (Amplats), ο μεγαλύτερος παραγωγός πλατίνας παγκοσμίως, ανακοίνωση που επέσυρε την οργή της κυβέρνησης της χώρας αλλά και των εργαζομένων.


Ως αιτίες η Amplats προέβαλε την έλλειψη ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο και το υψηλό κόστος που κάνουν πλέον την εξόρυξη δαπανηρή.

Η ίδια εταιρεία μόλις τον περασμένο Οκτώβριο είχε απολύσει 12.000 εργαζόμενους επικαλούμενη τις παράνομες, όπως υποστήριζε, απεργίες στις οποίες είχαν κατέβει. Μετά από διαπραγματεύσεις τους επαναπροσέλαβε.

Οι 13.000 από τις θέσεις εργασίας που καταργούνται βρίσκονται στο Ρούστενμπουργκ, την καρδιά της παραγωγής πλατίνας στην Βορειοδυτική Επαρχία, όπου είχαν ξεσπάσει απεργιακές κινητοποιήσεις και ταραχές πέρυσι. Δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στα ορυχεία της Lonmin Plc στην Μαρικάνα, σε μικρή απόσταση.

Η εταιρεία υπόσχεται να βοηθήσει τους απολυμένους εργαζόμενους δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή όπου ζουν, ανακοίνωση που οι εργαζόμενοι βλέπουν μάλλον με δυσπιστία. 

Η εξέλιξη κλιμακώνει την αναταραχή σε έναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας ο οποίος στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2012 είχε παραλύσει από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα ιδιαίτερα αιματηρά επεισόδια. Σε ένα από τα πλέον τραγικά, πάνω από 30 εργάτες σκοτώθηκαν από τα πυρά της αστυνομίας.

Το κλείσιμο των μονάδων αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αναταραχής και απεργιών, τόσο από το συνδικάτο Ένωση Μεταλλωρύχων (AoM) όσο και από την Ένωση Εργαζομένων στις Κατασκευές (AMCU), που είχε πρωταγωνιστήσει στις καλοκαιρινές κινητοποιήσεις.

Η υπουργός Ορυχείων Σούζαν Σαμπάνγκου δήλωσε ότι το θέμα της Amplats παραπέμπεται στον εποπτικό φορέα του τομέα για να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης με τα συμφωνημένα με την κυβέρνηση. Εκπρόσωπος της υπουργού δεν έδωσε πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα. Η Σαμπάνγκου ανέφερε ακόμη ότι η αχρησία μονάδων ορυκτού πλούτου αποστερεί την Νότια Αφρική από οικονομική ανάπτυξη και τους εργαζομένους του τομέα από εισοδήματα. 

Η ίδια η Amplats ανακοίνωσε ότι «ξεκινά περίοδος διαβούλευσης, με τη συμμετοχή βασικών μετόχων», ενώ το κύριο συνδικάτο δήλωσε έτοιμο να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση. 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό
ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: