Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2013

ΈΚΔΟΣΗ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΥΨΟΥΣ ΕΩΣ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ….ΑΚΟΜΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΩΣ ΔΥΝΑΤΗ


Στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους έως 2 δισ. ευρώ προχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς και προς τον σκοπό αυτό συγκαλεί στις 21 Ιανουαρίου 2013 Έκτακτη Γενική Συνέλευση με αντικείμενο την λήψη της σχετικής απόφασης. Σημειώνεται πως οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς όπως προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος διαμορφώνονται στα 7,3 δισ. ευρώ


Πρέπει  να τονισθεί πως βάσει των όρων της ανακεφαλαιοποίησης οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια ( EBA Core Tier I), που να αντιστοιχούν στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους ως και το τέλος του 2015.

Τα κεφάλαια, που θα προέλθουν από έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων (Contingent Convertibles - CoCos) θα αντιστοιχούν ως και το 33,3% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων της κάθε τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Τουλάχιστον το 6% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε τράπεζας θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια, που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές, ενώ το υπόλοιπο ποσό, για να ανέλθει το Core Tier I στο 9%, μπορεί να καλυφθεί από CoCos.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου τα κεφάλαια που χρειάζονται, προκειμένου να ανεβάσουν το Core Tier I σε τουλάχιστον 6%. Το υπόλοιπο θα καλυφθεί νωρίτερα με CoCos.

Έτσι, τράπεζες με θετικά, σήμερα, ίδια κεφάλαια θα έχουν κεφαλαιακή δομή που θα αποτελείται κατά 66,7% από κοινές μετοχές και κατά 33,3% από CoCos. Για τις τράπεζες με αρνητικά, σήμερα ίδια κεφάλαια, η παραπάνω σχέση μεταβάλλεται υπέρ των κοινών μετοχών, καθώς μεγαλώνει το σύνολο των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου, ώστε να ανέλθει το Core Tier 1 σε τουλάχιστον 6%.

Τα Contingent Convertibles, θα είναι πενταετούς διάρκειας και θα μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές, εφόσον το Core Tier I υποχωρήσει κάτω του 6%, ή εφόσον το κρίνει απαραίτητο η εποπτική αρχή. Αν δεν αποπληρωθούν ως το τέλος της πενταετίας μετατρέπονται υποχρεωτικά σε μετοχές.

Θα εκδοθούν με αρχικό επιτόκιο 7%, το οποίο θα προσαυξάνεται, ετησίως, κατά 0,5%. Στο τέλος της πενταετίας το επιτόκιο θα έχει φθάσει στο 9,5%. Η κλιμακούμενη αύξηση του επιτοκίου λειτουργεί ως κίνητρο για να επαναγορασθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τις τράπεζες.



Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
11-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: