Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2013

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ 80 ΕΚΑΤ. ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ


Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Σε νέο ναυάγιο οδηγείται το Εθνικό Κτηματολόγιο. Παρεμβαίνει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ένα από τα 23 εκκρεμή προγράμματα κτηματογράφησης, ενώ για τουλάχιστον δέκα προγράμματα δεν έχουν καν ανατεθεί οι μελέτες.
Το «μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα», όπως βαφτίστηκε το Κτηματολόγιο λόγω της αναμφισβήτητης συμβολής του στην ανάπτυξη αλλά και στην προστασία κυρίως της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, βρίσκεται στο «κόκκινο», με άμεσο κίνδυνο να απενταχθεί από τα έργα προτεραιότητας του ΕΣΠΑ.


Παράλληλα, σύμφωνα με έγγραφο-ντοκουμέντο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που φέρνει η «Ε» στο φως της δημοσιότητας, διαγράφεται άμεση προοπτική, έως τον ερχόμενο Μάρτιο, η γενική διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Κομισιόν να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» την επιστροφή πόρων συγχρηματοδότησης του Κτηματολογίου, ύψους τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ, αλλά και να τεθεί θέμα διακοπής της μελλοντικής κοινοτικής χρηματοδότησης του έργου.

Η Κομισιόν προειδοποίησε έναν χρόνο πριν, από τον Απρίλιο του 2012, για το τελεσίγραφο του Μαρτίου 2013 που θα επακολουθήσει. Η επιστολή υπογράφεται από τη Σαμπίνα Μπάουρντι, γενική διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απευθύνεται προς το γενικό γραμματέα ψηφιακής σύγκλισης, Α. Μαρκόπουλο, κοινοποιείται στους Α. Αρβανίτη, πρόεδρο της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», Γ. Ζεμπιλιάδου, ειδική γραμματέα ΕΣΠΑ, Ζ. Λάλη, εκπρόσωπο της Ομάδας Δράσης (Task Force), και αναφέρει καθαρά ότι:

«Σύμφωνα με τις καταληκτικές ημερομηνίες που έχουν συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές, οι μη ολοκληρωμένες εργασίες του Κτηματολογίου θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνει οικονομική ανάκληση του ποσού που διατέθηκε για το συγχρηματοδοτούμενο έργο».

Οι εξελίξεις θυμίζουν την περίοδο 2000-2001, όταν πάλι η διεύθυνση Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο τότε αρμόδιος Επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, έθεταν την Ελλάδα στο στόχαστρο για την κακοδιαχείριση του Κτηματολογίου.

Το Κτηματολόγιο γίνεται λοιπόν ξανά αιτία διασυρμού της Ελλάδας για πολιτική, διοικητική και διαχειριστική ανικανότητα.

Εκτιμάται ότι η αυστηρή προειδοποίηση της Κομισιόν ισοδυναμεί με ανοιχτή απειλή, δεδομένου ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι τον Μάρτιο, δηλαδή των επόμενων τριών μηνών, είναι πρακτικά αδύνατον να υπερπηδηθούν οι καθυστερήσεις των τελευταίων ετών. Δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν, αλλά ούτε καν να έχουν ανατεθεί όλες οι εκκρεμείς συμβάσεις.

Το πρόγραμμα, που καρκινοβατεί, αφορά την κτηματογράφηση 8 εκατομμυρίων δικαιωμάτων επί ακινήτων 2,8 εκατομμυρίων ιδιοκτητών σε 107 περιοχές, στα μητροπολιτικά συγκροτήματα της Αθήνας της Θεσσαλονίκης και στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Από το 2009 έως σήμερα στην «αρένα» των διαγωνισμών της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» συμμετέχουν συνολικά 67 κοινοπρακτικά σχήματα, διεκδικώντας μερίδια από πίττα μελετών και κτηματογραφήσεων συνολικού ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι 13 μελέτες που ανατέθηκαν βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια, ενώ για τις 10 άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένου του διαγωνισμού για την Αθήνα, εκκρεμούν ακόμη δικαστικές αποφάσεις, σε μπαράζ προσφυγών και ενστάσεων όλων, εναντίον όλων των υποψηφίων αναδόχων, που έχουν προηγηθεί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
11-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: