Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2013

AΘΩΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ ΜΕ AIDS…ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ


απο την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Αθώες ανακηρύχθηκαν από το δικαστήριο τρεις οροθετικές γυναίκες, οκτώμισι μήνες μετά τη διαπόμπευση και την προφυλάκισή τους, ενώ για μια τέταρτη το κακούργημα της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης» υποβιβάστηκε σε βαρύ πλημμέλημα.
Την «πικρή νίκη» της αθώωσής τους χαιρετίζει η «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές γυναίκες», συμπεραίνοντας ότι εύλογα θα ακολουθήσουν αθωωτικές αποφάσεις και για τις υπόλοιπες κατηγορούμενες. Αρκετές από τις 26 συνολικά προφυλακισμένες έχουν αποφυλακιστεί προσωρινά, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, άλλες έξι κρατούνται ακόμα.


Παρά την αθώωσή τους, το στίγμα της διαπόμπευσης παραμένει ανεξίτηλο, από τον δημόσιο διασυρμό που υπέστησαν με την ανάρτηση των στοιχείων και των φωτογραφιών τους στην επίσημη ιστοσελίδα της αστυνομίας και την αναδημοσίευσή τους από τα ΜΜΕ. Μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου κατέβηκαν τελικά από την ιστοσελίδα της αστυνομίας οι φωτογραφίες τους, αρκετούς μήνες μετά τις καταγγελίες ελληνικών και διεθνών οργανώσεων.

Το κακό όμως είχε ήδη γίνει μέσα σε λίγες ώρες, και δεν αναστρέφεται: «Οι περισσότερες από τις γυναίκες έχουν συντριβεί ψυχολογικά και σωματικά. Το χειρότερο από όλα είναι η διαπόμπευση. Είναι κάτι που δεν ξεπλένεται, γιατί το ξέρει το χωριό τους, οι συγγενείς τους, τα παιδιά τους – οι περισσότερες έχουν παιδιά. Και γιαγιά να γίνει μία από αυτές θα το ξέρουν και τα εγγόνια τους, ειδικά σε μικρά μέρη», λέει στην «Εφ.Συν.» η Σίσσυ Βωβού, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης.

Ηδη έξι γυναίκες έχουν καταθέσει μήνυση για την υποβολή τους σε τεστ HIV χωρίς τη συγκατάθεσή τους, την οποία συνυπογράφουν 4 ΜΚΟ και δύο μάρτυρες, ενώ μία γυναίκα έχει καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δυστυχώς, αρκετές από τις γυναίκες που αποφυλακίστηκαν επέστρεψαν στον δρόμο και στις πιάτσες των ναρκωτικών, παραδέχεται η Σίσσυ Βωβού, καθώς σχεδόν όλες ήταν χρήστριες ουσιών.

«Πρέπει όμως να πούμε με υπερηφάνεια ότι μία από τις προφυλακισμένες εντάχθηκε στο στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, που λειτουργεί στις φυλακές του Κορυδαλλού, και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη θεραπεία της και μετά την αποφυλάκιση», συμπληρώνει.

Aφροδίτη Τζιαντζή
ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: