Τετάρτη, Ιανουαρίου 02, 2013

ΠΟΣΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό καθώς τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθεί στην Βουλή η πολιτική μάχη για την απόδοση ευθυνών για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ.


Στην πρόταση που κατέθεσαν τη Δευτέρα τα κόμματα που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση αποδίδουν ευθύνες αποκλειστικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και ζητούν την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση με βαρύ κατηγορητήριο. Οι 71 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν την παραπομπή του πρώην υπουργού με την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου και παράβασης καθήκοντος.

Το κείμενο της πρότασης είναι κόλαφος για τον πρώην υπουργό: «Ο κ.Παπακωνσταντίνου φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου (CD) της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ»... επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα, παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σε αυτή και παραδίδοντάς την υπό μορφής φορητής μονάδας αποθήκευυσης (USB). Πλην αυτού δε, από τη διενέργεια ελέγχου και αντιπαραβολής των ονομάτων των αναφερομένων στο USB (2.059 αρχεία) με αυτά που περιλαμβάνονται στην αυθεντική "λίστα Λαγκάρντ" (2.062 αρχεία), προέκυψε ότι από την αρχική λίστα είχαν διαγραφεί τρία (3) ονόματα, τα οποία ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του κ.Γ. Παπακωνσταντίνου».

Παράλληλα, όμως, στην πρόταση τους τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η επιτροπή να αποφασίσει ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ή ότι αυτά δεν εντάσσονται στον δικό της κύκλο αρμοδιοτήτων!

ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσή Αυγή: Ευθύνες σε όλους

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση διευρύνει τον κύκλο των ευθυνών αυξάνοντας την πιθανότητα οι κάλπες που θα στηθούν για την σύσταση προκαταρκτικής να είναι δύο ή και περισσότερες, ενώ τα πολλά ερωτήματα για την ελλειπή διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ εδώ και δύο χρόνια παραμένουν αναπάντητα.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ευθύνες τόσο του κ.Παπακωνσταντίνου («ένοχη Ιφιγένεια» τον χαρακτηρίζει ο κ.Σκουρλέτης) όσο και του κ.Βενιζέλου, καθώς και των κυρίων Παπανδρέου και Στουρνάρα.

«Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι ο κ. Βενιζέλος παρακρατούσε στο σεντούκι του επί μήνες τη λίστα, πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε για την ύπαρξή της και τη μη αξιοποίησή της και πως ο κ. Στουρνάρας σύρθηκε στο να αναζητήσει την αυθεντική λίστα κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, ύστερα από τρεις ολόκληρους μήνες», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

Και η Χρυσή Αυγή όμως βάζει στο κάδρο τους κυρίους Βενιζέλο και Παπανδρέου. Σε μια σκληρή ανακοίνωση, το ακροδεξιό κόμμα ζητά να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Παπανδρέου καθώς «και όλοι όσοι φέρουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες για την απόκρυψη "μαύρου" χρήματος».

Ελένη Παπακωνσταντίνου: Τα χρήματα είναι δικά μου και νόμιμα

Την ίδια ώρα, η εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ελένη, της οποίας το όνομα είχε διαγραφεί (μαζί με του συζύγου και του κουνιάδου της) από την αρχική λίστα Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα πως τα χρήματα στην HSBC ήταν δικά της και ήταν νόμιμα.

Όπως είπε τα χρήματα προέρχονταν από την επαγγελματική της δραστηριότητα και ήταν «προϊόν νόμιμων εισοδημάτων». Η κ.Παπακωνσταντίνου είναι δικηγόρος (διατηρεί δικηγορικό γραφείο με την αδελφή της, Μαρίνα) και μέχρι σήμερα ήταν στο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ από το οποίο παραιτήθηκε.

«Είναι αστήρικτη η δημόσια μνεία του ονόματός μου και είναι γνωστή η επαγγελματική μου πορεία. Ωστόσο υποβάλλω την παραίτηση μου από το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μην δημιουργήσω προβλήματα στη λειτουργία του Ταμείου» τονίζει η κυρία Παπακωνσταντίνου για την παραίτησή της.



Πηγή: Πόσες κάλπες θα στηθούν στη Βουλή για τις ευθύνες με τη λίστα Λαγκάρντ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/83976#ixzz2GpplFFJ9
ΠΡΕΖΑ TV
2-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: