Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2013

ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΜΥΤΗ


Μία καινούρια μύτη πρόκειται να αποκτήσει ένας βρετανός επιχειρηματίας, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού εγχειρήματος. Ο 53χρονος αναπτύσσει ήδη στο μπράτσο του τη νέα μύτη, με τη βοήθεια των δικών του βλαστοκυττάρων.Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να δημιουργηθεί μία μύτη εξ ολοκλήρου από το μηδέν, και αν η διαδικασία πετύχει, θα μπορούσε στο μέλλον να βοηθήσει στη θεραπεία θυμάτων τροχαίων, τραυματιών πολέμου κ.α. 


Ο Βρετανός, που παραμένει ανώνυμος, έχασε τη μύτη του εξαιτίας καρκίνου του δέρματος. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, που έχουν αναλάβει το εγχείρημα, η νέα μύτη θα είναι ακριβώς ίδια με την παλιά, ενώ ελπίζουν ότι θα έχει και αίσθηση της όσφρησης σε έναν βαθμό. 

Κατά το πρώτο στάδιο, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα γυάλινο εκμαγείο της μύτης και το ψέκασαν με ένα ειδικό υλικό που μοιάζει με κηρήθρα, ώστε να σχηματιστεί μια βιολογική «σκαλωσιά» στην οποία θα μπορούν να προσαρτηθούν τα νέα κύτταρα. Στη συνέχεια, το εκμαγείο αφαιρέθηκε και η «σκαλωσιά» επικαλύφθηκε με εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα, τα οποία άρχισαν να δημιουργούν χόνδρους με τη βοήθεια χημικών ουσιών. 

Ταυτόχρονα, οι γιατροί τοποθέτησαν ένα μικρό μπαλόνι κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, στο μπράτσο του άνδρα, το οποίο φούσκωναν βαθμιαία ώστε να τεντωθεί το δέρμα για να χωρέσει η υπό ανάπτυξη νέα μύτη. 

Πριν από δύο μήνες, η «σκαλωσιά» με τα βλαστοκύτταρα τοποθετήθηκε κάτω από το δέρμα του άνδρα στη θέση του μπαλονιού, όπου και παραμένει αναπτύσσοντας νέα νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και δέρμα. 

Μετά από τρεις μήνες, η μύτη θα είναι έτοιμη να αφαιρεθεί και θα προσκολληθεί χειρουργικά στο πρόσωπο του άνδρα, ενώ το μπράτσο θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση με τα κατάλληλα ράμματα. 

Ο Άλεξ Σεϊφαλιάν, ο επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στο BBC Focus ότι η νέα μύτη θα είναι ίδια ακριβώς με την παλιά. «Η μύτη του είχε μία μικρή κλίση προς τα αριστερά. Τον ρωτήσαμε αν ήθελε η καινούρια να είναι ίσια αλλά απάντησε αρνητικά», είπε χαρακτηριστικά. 

Το εγχείρημα είναι παρόμοιο με το διάσημο πείραμα της δεκαετίας του 1990, όταν αμερικάνοι ερευνητές προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, να αναπτύξουν αυτιά σε ένα ποντίκι, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις. 
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: