Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2013

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ-ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Στα άκρα έχει οδηγηθεί η κόντρα κυβέρνησης και εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, με τον υπουργό Μεταφορών, Κ.Χατζηδάκη να στέλνει αυστηρό μήνυμα στα σωματεία, λέγοντας ότι «η κοινωνία είναι απέναντι και η κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο από το να εφαρμόσει το νόμο».
Ακινητοποιημένοι θα μείνουν για ακόμη μία ημέρα οι συρμοί του μετρό, ενώ κινητοποιήσεις θα γίνουν και στα άλλα μέσα μεταφοράς. Συγκεκριμένα:


Την Τετάρτη, εκτός από την 24ωρη στο Μετρό, θα γίνει στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και Τραμ από 12:00 έως 16:00. Τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά.
Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στα λεωφορεία 11:00-16:00.
Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στάση εργασίας σε όλα τα Μέσα
την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου απεργία σε όλα τα Μέσα, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού.
Ο υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι μαζί με τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα επιδόματα ο μέσος μισθός στο μετρό είναι 3083 ευρώ το μήνα, στον ΗΣΑΠ 4095 και στο τραμ 2542, μεικτά. Χωρίς τα δώρα, τις Κυριακές, τα νυχτερινά και τις υπερωρίες ο μέσος μισθός είναι 2.500 ευρώ στο Μετρό, 3.286 στον ΗΣΑΠ και 2.167 στο τραμ, μεικτά. 

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε, επίσης, ότι ο στόχος είναι με το ενιαίο μισθολόγιο να κατέβουν μεσοσταθμικά οι μισθοί στα 1.900 ευρώ και επισήμανε ότι η μέγιστη μείωση θα είναι 25%, ενώ στους χαμηλόμισθους δε θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Αναφερόμενος στην εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε από την προϊστάμενη της Eισαγγελίας Αθηνών με αφορμή δημοσιεύματα για μικρή συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς δηλώνουν ασθενείς, ο υπουργός είπε «θέλουν να πληρώνονται στις απεργίες, αλλά αν θα πληρωθούν είναι άλλη ιστορία».

Εισαγγελική παρέμβαση για τα περί «αδειούχων» απεργών στο Μετρό
Χαρακτηριστικά ο υπουργός είπε ότι από ορισμένους απεργούς που χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να καλυφθούν, «γίνεται μία καταστρατήγηση των διατάξεων του νόμου και για αυτό θα το δούμε και σε νομοθετικό επίπεδο».

Διαφοροποίηση από το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες για την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά οι πολίτες του Λεκανοπεδίου.

Αιχμές για τους χειρισμούς στην απεργία του μετρό από το ΠΑΣΟΚ
Η Ιπποκράτους αφήνει αιχμές για τον όλο χειρισμό του ζητήματος, λέγοντας: «Είχαμε επισημάνει στην κυβέρνηση τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή του σχετικού νόμου, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Δυστυχώς, οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές».

Όπως τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ, στα μέσα μεταφοράς υπάρχουν υπάλληλοι με κομβικό ρόλο, όπως για παράδειγμα οι οδηγοί με ειδικά διπλώματα και πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίοι με το ενιαίο μισθολόγιο θα πάνε στην κατηγορία Υ.Ε. και ο μισθός τους θα μειωθεί στο μισό, κάτω από τα 800 ευρώ.

Από την Ιπποκράτους προτείνουν, μάλιστα, να συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπ. Μεταφορών, του υπ. Οικονομικών και των εργαζομένων.

ΣΤΑΣΥ ΑΕ: Δεν θα παραμείνουμε απαθείς

Την ίδια ώρα, η ΣΤΑΣΥ ΑΕ, που διαχειρίζεται τα μέσα σταθερής τροχιάς προσέφυγε εκ νέου στα δικαστήρια κατά των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Η εταιρεία τονίζει ότι «δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου».

«Καλούμε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και να γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος» διαμηνύει η ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Εφόσον οι εργαζόμενοι εμμείνουν στις κινητοποιήσεις, βάσει του νόμου, προβλέπονται απολύσεις εργαζομένων αλλά και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ κατήγγειλαν «τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και το βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις».

Οι εργαζόμενοι «καταγγέλλουν κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζόμενων και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την τελική δικαίωση τους» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
23-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: