Η διοργάνωση ΒΑ.R.CO.DE. αποτέλεσε ένα σημαντικό μέρος της γενικότερης πορείας αναγέννησης των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης, η οποία πυροδοτήθηκε όταν η αλλαγή στη δημοτική αρχή έκανε την προοδευτική μερίδα της πόλης να πιστέψει στις δυνάμεις της.
Λειτούργησε ως μια πλατφόρμα μέσω της οποίας ο κόσμος επιβεβαίωσε τους δεσμούς αλληλεγγύης της κοινωνίας, που έχουν διαταραχθεί από την κρίση αξιών που επέφερε η οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο ΒΑ.R.CO.D.Ε., οι αντιδράσεις στις οποίες επικεντρώθηκαν μερικά δημοσιεύματα των ημερών όχι μόνο ήταν αστείες και αμελητέες, καθώς εκδηλώθηκαν από 30 άτομα, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων, αλλά επιβεβαίωσαν την κοινωνική υπεροχή των υποστηρικτών της ισότητας.
Για όλους αυτούς τους λόγους το Thessaloniki Pride αποτελεί μια επιτυχημένη ιστορία και αναφέρεται ως πρότυπο στην προσπάθεια να εμπνεύσει αντίστοιχες προσπάθειες σε χώρες των Βαλκανίων.
Στη συνάντηση του προγράμματος ΒΑ.R.CO.DE. συζητήθηκε το πρόβλημα των ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων. Τονίστηκε η ανάγκη για αναφορά και προβολή αυτών των περιστατικών για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, αλλά χωρίς κινδυνολογία και ηττοπάθεια, ώστε να μη σταματήσει λόγω φόβου η κοινωνία να αντιδρά στη βία. Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι τα μηνύματα πρέπει να απευθύνονται όχι μόνο στην ετεροφυλόφιλη πλειοψηφία, αλλά και στα ίδια τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας, που επίσης διακατέχονται κάποιες φορές από στερεότυπα προς ομάδες που δεν γνωρίζουν, ιδίως τα τρανσεξουαλικά άτομα, που είναι μία μειονότητα μέσα στη μειονότητα.
Οπως ανακοινώθηκε, το 2012 καταγράφηκε αύξηση στις ομοφοβικές επιθέσεις, που έχει συνδυαστεί με την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία τάσσεται συχνά κατά των ΛΟΑΤ ατόμων με κηρύγματα μίσους. Οι δράστες συνήθως χτυπούν οργανωμένα κατά ομάδες μικρά σύνολα ή άτομα στο σκοτάδι, αλλά όσο μένουν ατιμώρητοι παράγουν τη βία τους και παρουσία πλήθους, όπως έγινε μια φορά το φθινόπωρο του 2012 στο Γκάζι. Τα θύματα των ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων τις πιο πολλές φορές διστάζουν να καταγγείλουν την επίθεση, γιατί φοβούνται την αντιμετώπιση της αστυνομίας, η οποία δεν είναι πάντα συνεργάσιμη, καθώς δεν έχει γίνει κάποια εκπαίδευση για τη συγκεκριμένη μορφή βίας.
Αδιαφορία αστυνομικών
Παρατηρείται, λοιπόν, αστυνομικοί συχνά να αντιμετωπίζουν τα θύματα με αδιαφορία και κυνισμό, μη αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οπως σημειώθηκε, το νομικό πλαίσιο για την προστασία από τη ρατσιστική βία δεν επεκτείνεται στα ΛΟΑΤ άτομα. Στο Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2012 για τη σύσταση γραφείων και τμημάτων για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, απουσιάζουν ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου, που αφορούν ομάδες πληθυσμού που αποτελούν θύματα στοχευμένων επιθέσεων και βίας.
Σημειώνεται ότι στις 16 Ιανουαρίου του 2013 εξετάστηκαν στο Στρασβούργο από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι προσφυγές των Γρηγόρη Βαλλιανάτου και Νικόλαου Μυλωνά, καθώς και της ΜΚΟ «Σύνθεση» και άλλων ατόμων, σύμφωνα με τις οποίες ο αποκλεισμός των ατόμων ιδίου φύλου από το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής. Ο νόμος 3719/2008 τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2008 στην Ελλάδα και δίνει τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ετερόφυλων, αλλά όχι μεταξύ ομόφυλων. Η εφαρμογή του συνεπώς παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και αποτελεί διάκριση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
21-1-2013
1 σχόλιο:
Νέος τρόπος αυτοκτονίας: ντύνεσαι gay πακιστάνι και μπαίνεις στα γραφεία της Χ.Α.
Ρε δεν γαμιέστε λέω εγώ που όλο με μαλακίες ασχολείστε παλιοξεφτιλισμένα αναρχαρχίδια
Δημοσίευση σχολίου