Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2013

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΡΕΜΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ


Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ a.stergiou@eleftherotypia.net
«Ξεπουπουλιάζεται» σιγά σιγά το ελληνικό κοτόπουλο, αφού η ελληνική βιομηχανία είναι ένα βήμα πριν από τον γκρεμό. Από πέρυσι μέχρι σήμερα από τις 25 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο, 5 έχουν καταθέσει αίτηση για το 99 ή έχουν αναγκαστεί να κηρύξουν πτώχευση, ενώ ακόμη κι οι «ανθηρές» έχουν απλήρωτο το προσωπικό από δύο έως επτά μήνες.


Η πτηνοτροφία, παρ' ότι είναι ο πιο οργανωμένος κλάδος κτηνοτροφίας στη χώρα μας, πληρώνει αμαρτίες και συγκυρίες πολλών ετών. Η οικονομική κρίση τη βρήκε στο "κρεββάτι του πόνου" και με τη ραγδαία άνοδο της τιμής των ζωοτροφών και την έλλειψη ρευστότηταςαπό τον τραπεζικό τομέα, την έριξε στην εντατική. Οι πτηνοτρόφοι περιμένουν με αγωνία να υπάρξει ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία από το υπουργείο Εργασίας ώστε να διευκολυνθούν να πληρώσουν εισφορές με δόσεις, αλλά από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει γίνει κάτι.

Μαρτύριο

Η παλαιότερη κρίση λόγω διοξινών, η γρίπη των πουλερικών, τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών, η ιλιγγιώδης αύξηση των ζωοτροφών για την εκτροφή τους, τα έξοδα θέρμανσης-εξαερισμού, η έλλειψη ρευστότητας, ο ανταγωνισμός απ' τις βαλκανικές χώρες κι η υποχρεωτική αλλαγή στους κλωβούς λόγω κοινοτικών οδηγιών έχουν υποβάλει σε παρατεταμένο μαρτύριο έναν από τους πάλαι ποτέ ελπιδοφόρους κλάδους της χώρας μας.

Το παράδοξο είναι ότι η πτηνοτροφία θα μπορούσε να έχει ελπίδα ακόμη και με τις σημερινές συνθήκες, αν δινόταν άμεσα λύση το καλοκαίρι, που υπήρξαν σχετικές συναντήσεις, αντί να κωλυσιεργούν στελέχη της κυβέρνησης και να διογκωθεί το πρόβλημα. "Αν δεν αλλάξει κάτι, κάθε μήνα θ' ακούτε μια επιχείρηση να μπαίνει στο 99", μας έλεγε ιδιώτης, μεγαλοπαραγωγός κοτόπουλου.

Η απόφαση για χορήγηση των de minimis ενισχύσεων, από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως λένε, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο πρόβλημα και δίνει μια μικρή ανάσα μόνο σε μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι όμως και πάλι δίνουν την παραγωγή τους σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

"Ούτε καν ένα ολόκληρο φορτίο σόγιας για να θρέψουμε τα κοτόπουλα δεν είναι οι ενισχύσεις de minimis", υποστηρίζει ο Ντάνης Συρίγος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων.

"Τα πτηνοτροφεία πληρώνουν δημοτικά τέλη για καθαριότητα και φωτισμό. Τα χρήματα από τις ενισχύσεις de minimis δεν φτάνουν ούτε για να πληρώσουμε τα δημοτικά τέλη", υποστηρίζει ο Λάζαρος Τσακανίκας, διευθυντής της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης "Πίνδος", που έχει 25% του μεριδίου της εγχώριας αγοράς, με 500 παραγωγούς, 850 εργαζόμενους και παραγωγή 30 εκατομμυρίων κοτόπουλων κάθε χρόνο.

"Το πρόβλημα είναι τεράστιο για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, επειδή δεν υπάρχει η παραμικρή χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Στην αγορά έχει πέσει η τιμή του κοτόπουλου και οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί. Σχεδόν 100% έχει ανέβει η τιμή της σόγιας και γύρω στο 50% έχουν ανέβει οι τιμές των δημητριακών (σιτηρά, καλαμπόκι). Ο,τι εισπράττουμε, πάει για να καλύψει τις ανάγκες για δοατροφή των πτηνών. Όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν από δύο έως επτά μήνες απλήρωτο το προσωπικό", λέει ο Ντάνης Συρίγος.

Ελλειψη ρευστότητας

Μιλώντας για τις ενισχύσεις de minimis, που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Συρίγος τονίζει ότι "7.500 ευρώ την τριετία ισούται με κάτι λιγότερο από ένα φορτίο σόγιας, που μας κοστίζει 12.000 ευρώ. Φανταστείτε ότι μια μεσαία κτηνοτροφική επιχείρηση, που παράγει 100.000 έως 120.000 κοτόπουλα την εβδομάδα, χρειάζεται 1.000 τόνους σόγιας το μήνα, δηλαδή 45 φορτηγά για να τα ταΐσει".

"Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης και περισσότερο έχουμε την αύξηση των ζωοτροφών-σόγιας και γενικότερα των δημητριακών. Οι αυξήσεις στη σόγια αγγίζουν το 100% -ήταν στα 300 ευρώ ο τόνος και τώρα πλησιάζουν τα 600 ευρώ. Δεν καταφέραμε να ξεπληρώσουμε δάνεια από τη γρίπη των πτηνών και τώρα μας στέλνουν στην Εφορία. Πλέον δεν μπορούμε να πάρουμε φορολογικές ενημερότητες. Μας κοροϊδεύουν. Παρά τα μεγάλα λόγια, η κτηνοτροφία έχει σήμερα τα χάλια της τα μαύρα. Τα ζώα υποσιτίζονται. Το αβγό μόνο έχει λίγο καλύτερη μοίρα", μας λέει από την πλευρα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων ο παραγωγός κοτόπουλου Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.

Επενδύσεις σε αβγά-κοτόπουλα
Νέα σχέδια βελτίωσης με σημαντικές πτηνοτροφικές επενδύσεις
Παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα στην πτηνοτροφία, το επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως για την παραγωγή αβγών αυξάνεται.

Μεγάλες επενδύσεις προγραμματίζονται για την παραγωγή αβγών


Διαβάστε επίσης: Φύλλο και φτερό η πτηνοτροφία - Ενα βήμα πριν το γκρεμό ο κλάδος

Τα αβγά και οι... κότες φαίνεται να έχουν την τιμητική τους στα νέα σχέδια βελτίωσης, αφού σημαντικές αγροτικές επενδύσεις, που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ και φτάνουν τα 500.000 ευρώ, έχουν πάρει προέγκριση στην πτηνοτροφία.

Μεγάλες επενδύσεις προγραμματίζονται στην Αττική, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην παραγωγή αβγών στα Μέγαρα και όχι μόνο, ενώ σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή αβγών-κατόπουλων προγραμματίζονται και στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης: Λαγκαδάς, Κολχικό Λαγκαδά, Νεοχωρούδα Ωραιοκάστρου, Βασιλικά Θέρμης.

Αλλες μεγάλες επενδύσεις στην πτηνοτροφία έχουν εγκριθεί σε Θήβα, Βισαλτία Σερρών, Πετροχώρι Αμαρίου Ρεθύμνου, Φυτεία Βέροιας Ημαθίας, Μακρολίβαδο Δομοκού Φθιώτιδας.

Οπως μας εξήγησε ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι επενδύσεις αφορούν κυρίως: Πτηνοτροφικούς θαλάμους, πιπίλες, αποθήκες, ποτίστρες, ταϊστρες, κουρνιάστρες, παρασκευαστήριο ζωοτροφών, χώρους αποθήκευσης ζωοτροφών, θερμομητέρες, συστήματα τηλεειδοποίησης, γεωτρήσεις, υδατοδεξαμενές για την ύδρευση των ζώων, σύγχρονα συστήματα εξαερισμού, θέρμανση και πάνελ δροσισμού, σύγχρονους κλωβούς, εξοπλισμό συλλογής και μεταφοράς αβγών, νεφελοψεκαστήρες για απολυμάνσεις κ.ά.

Α. ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: