Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2013

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ-ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ


Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε μετά την ανακοίνωση της επιβολής θανατικής ποινής στους κατηγορούμενους για τα περσινά επεισόδια στο Πορτ Σάιντ-Τουλάχιστον επτά νεκροί απότις χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας σε όλη τη χώρα.Νέες αντιδράσεις πυροδότησε σήμερα η η απόφαση του δικαστηρίου της Αιγύπτου να επιβάλλει τη θανατική ποινή στους 21 ανθρώπους που κατηγορούνται για την τραγωδία στο Πορτ Σάιντ κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 74 άνθρωποι πέρυσι το Φεβρουάριο, σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Η ποινή θα εξεταστεί επίσης από την ανώτατη θρησκευτική αρχή της χώρας και έγινε δεκτή με επιφωνήματα χαράς από τις οικογένειες των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα.


Η τηλεόραση της χώρας μετέδωσε όμως ότι συγγενείς των καταδικασθέντων επιδιώκουν να εισβάλλουν στη φυλακή όπου κρατούνται και σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας ένας αστυνομικός έπεσε νεκρός.Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Πορτ Σάιντ ήταν συνολικά 73 - η ετυμηγορία για τους άλλους 2 θα ανακοινωθεί στις 9 Μαρτίου. 

Χθες, στις συγκεντρώσεις για τη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ, τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν  σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε 12 περιφέρειες της Αιγύπτου. Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να "απορρίψουν τη βία στα λόγια και στις πράξεις τους" και υποσχέθηκε πως αυτοί που ευθύνονται για τις συγκρούσεις θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Μάλιστα σε μήνυμά του μέσω Twitter ο Μόρσι κάλεσε τους Αιγύπτιος να εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα και ειρηνικά.

Νέες συγκρούσεις  αναφέρθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στο κέντρο του Καίρου. Ο στρατός της Αιγύπτου εξάλλου ανέπτυξε ελαφρά τεθωρακισμένα στο Σουέζ-επίκεντρο των πιο βίαιων συγκρούσεων χθες- για να προστατεύσουν τα κρατικά κτίρια.
(Πηγή:AΠE, Reuters)
ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: