Τετάρτη, Ιανουαρίου 02, 2013

ΞΕΦΤΙΛΑ:ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΑΤΡΑ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ


Μηνύματα μέσω κινητών του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ)καλούσαν σε απεργία την Παρασκευή 28/12 σε όλα τα θέατρα. Είχε προηγηθεί η πρόταση της Πανελλήνιας Ενωσης Ελεύθερου Θεάτρου (ΠΕΕΘ) για μείωση 20% στον μεικτό βασικό μισθό του ηθοποιού. Σημειωτέον ότι ο κλάδος έχει ανεργία πάνω από 90%, οι πρόβες πια δεν πληρώνονται, ενώ και η ασφαλιστική κάλυψη είναι ελλιπής, όπως σημειώνει το ΣΕΗ.

Τελικά, όμως, την Παρασκευή οι περισσότερες παραστάσεις ανέβηκαν κανονικά, ενώ το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν συμμετείχαν καν. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ακολούθησε η οργισμένη απάντηση της ΠΕΕΘ: «Ποιο λόγο είχε η απεργία; Την απόρριψη της πρώτης επίσημης πρότασής μας; Της δεύτερης ανεπίσημης; Ή της τρίτης (του 20%), επίσης προφορικής, ανεπίσημης, και μάλιστα υπό τον όρο-παράκληση να μην πληγωθούμε με απεργίες; Ποιο λόγο θα έχουν τώρα οι επόμενες συνεχείς απεργίες, όπως ανεπίσημα έχετε προαναγγείλει, να κλείσετε τα θέατρα, που ήδη πεθαίνουν, μια για πάντα;».
Πάντως, κάποιες παραστάσεις δεν ανέβηκαν, όπως οι «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (φωτογραφία), «Κράμερ εναντίον Κράμερ», «Φαύστα» κ.ά.
ΤΑ ΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
2-1-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ας μη πεθάνουν τα θέατρα αφού μπορούμε να πεθάνουμε τους ηθοποιούς ε?

Ε ΡΕ ΤΣΟΓΛΑΝΟΙ ΠΟΥΤΣΑ ΚΑΙ ΞΥΛΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ