Δευτέρα, Ιανουαρίου 14, 2013

ΝΑΤΟ ΚΑΙ Ε.Ε. ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΛΙ


Οι ισλαμιστές αντάρτες πήραν τον έλεγχο της πόλης Ντιάμπαλι στο κεντρικό Μάλι μετά από σφοδρές μάχες με το στρατό, ωστόσο οι μάχες συνεχίζονται και οι γαλλικές δυνάμεις μαζί με εκείνες του Μάλι αγωνίζονται για να απωθήσουν τους αντάρτες από την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Οι ισλαμιστές ήρθαν από τα σύνορα με τη Μαυριτανία και επικεφαλής τους είναι ο Αμπού Ζέιντ, ένας εκ των ηγετών της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi). Οι ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες έκαναν μια αναδίπλωση στο ανατολικό τμήμα του Μάλι, αλλά το δυτικό τμήμα παραμένει δύσκολο πεδίο επιχειρήσεων για τις γαλλικές δυνάμεις, δήλωσε ο Λε Ντριάν. Ωστόσο η εξέλιξη της κατάστασης είναι θετική και σύμφωνη με τους στόχους, σημείωσε μετά το αμυντικό συμβούλιο που έγινε στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο την τέταρτη μέρα της γαλλικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των ενόπλων ισλαμιστών στο Μάλι.Εν τω μεταξύ χθες το βράδυ έφτασε στο Μπαμακό ο νιγηριανός αρχηγός του γενικού επιτελείου της Misma, των αφρικανικών δυνάμεων που συγκεντρώνονται στην περιοχή.


Σήμερα το απόγευμα συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της Γαλλίας, η οποία θέλει να ενημερώσει τους εταίρους της για την κατάσταση στο Μάλι και τη στρατιωτική της επέμβαση.

Το ΝΑΤΟ καλωσόρισε σήμερα τη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι για να αντιμετωπιστεί η επίθεση τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά δήλωσε πως δεν έχει λάβει κανένα γαλλικό αίτημα για βοήθεια, ούτε έχει διεξάγει καμία σχετική συζήτηση.

Τη βαθιά ανησυχία της Ε.Ε. για την κατάσταση στο Μάλι μετέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ μετά τη συνάντηση που είχε στο Κάιρο με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι.

Την ανάπτυξη στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Μάλι στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Μάικλ Μαν, σήμερα στις Βρυξέλλες, επιμένοντας ότι δεν θα αναλάβουν κάποιο μάχιμο ρόλο. Σύμφωνα με τον ίδιο οκτώ χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη εκφράσει επιθυμία να συμμετάσχουν στην αποστολή, ενώ η Ε.Ε. ενδέχεται να χρηματοδοτήσει αφρικανικές στρατιωτικές αποστολές στο Μάλι.

Γερμανία και Βρετανία έχουν ανακοινώσει  ότι δεν πρόκειται να στείλουν μάχιμα στρατεύματα, αλλά θα προσφέρουν επιμελητειακή βοήθεια στη Γαλλία, πράγμα που το Λονδίνο ξεκίνησε ήδη από χθες.

Το πρώτο από τα δύο μεταγωγικά αεροπλάνα C17 της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) φορτώθηκε σήμερα στη βόρεια Γαλλία με γαλλικά θωρακισμένα οχήματα κι άλλον εξοπλισμό, αλλά η αναχώρησή του καθυστερεί εξαιτίας τεχνικού προβλήματος, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο. Ένα δεύτερο μεταγωγικό πρόκειται να αναχωρήσει αργότερα σήμερα από βάση στη Βρετανία.

Η Κίνα υποστήριξε απρόθυμα σήμερα τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι επιμένοντας ότι πρέπει να αναπτυχθεί το συντομότερο δυνατόν η Διεθνής Δύναμη Υποστήριξης προς το Μάλι (MISMA) που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
14-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: