Παρασκευή, Ιανουαρίου 04, 2013

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ (ΚΑΙ) Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ


Την τάση φυγής νέων εργαζομένων και επιστημόνων προς το εξωτερικό προσπαθεί να μετριάσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επιστρατεύοντας μεν διαφημιστικά σποτάκια για να μεταπειστεί ο επίδοξος μετανάστης, παίρνοντας όμως την ίδια ώρα δραστικά μέτρα περιορισμού δωρεάν θέσεων σε πανεπιστημιακές σχολές που δεν χρειάζονται άμεσα στην οικονομία.


Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, χιλιάδες νέοι Ούγγροι έχουν μεταναστεύσει τα δύο τελευταία χρόνια, τονίζει σε ρεπορτάζ του ο Monde.

Το φαινόμενο αυτό έχει ενταθεί μετά την άρση των περιορισμών που υπήρχαν για τους Πολωνούς και Ούγγρους εργαζομένους στη Γερμανία ή την Αυστρία —όπου οι μισθοί είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότεροι— και την αλλοπρόσαλλη πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν. 

Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης να μειώσει αισθητά την ποσόστωση των δωρεάν θέσεων για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, αλλά και την πρόσβαση σε κλάδους που χαρακτηρίζονται άχρηστοι για την ουγγρική βιομηχανία, όπως είναι η οικονομία, το δίκαιο ή οι ανθρωπιστικές επιστήμες.

Όσοι εξαιρούνται από τα δίδακτρα και επιμένουν να επιλέγουν αντικείμενο που χαρακτηρίζεται άχρηστο θα πρέπει να αναλαμβάνουν γραπτή δέσμευση ότι θα εργαστούν στον δημόσιο τομέα για διάστημα διπλάσιο της διάρκειας των σπουδών τους. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα περιοριστεί σε μόλις 10.480 από περίπου 53.000 ο αριθμός των φοιτητών που εξαιρούνται από τα δίδακτρα, προκαλώντας την οργή φοιτητών που διαδήλωσαν μαζικά, μερικές φορές με τους καθηγητές τους. 

Ανάλογα με τον κλάδο, τα δίδακτρα κυμαίνονται από 600 ως 3.500 ευρώ το εξάμηνο. Χαρακτηριστικά, με βάση τα νέα μέτρα, μόνο 100 φοιτητές της Νομικής εξαιρούνται πλέον από τα δίδακτρα, έναντι 800 το 2012. 

Η κυβέρνηση απαντά ότι οι χαμένοι μπορούν να συνάπτουν χαμηλότοκο δάνειο με επιτόκιο 2%, τρεις φορές μικρότερο από αυτό που χορηγεί η κεντρική τράπεζα.

«Σκέπτομαι, άρα είμαι πρόβλημα», έγραφε ένα πανό σε μια από τις διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση απαντά με σποτάκια

Προσπαθώντας να ανακόψει κάπως το κύμα φυγής, η κυβέρνηση κυκλοφόρησε σποτάκι με δελεαστικό περιεχόμενο.

Ένας ωραίο καστανομάλλη, με αφοπλιστικό χαμόγελο, που θέλει να εγκαταλείψει την Ουγγαρία για να δοκιμάσει την τύχη του αλλού. Στο ταξί που τον οδηγεί στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, κοιτάζει στο κινητό του τηλέφωνο τις φωτογραφίες των φίλων του: όμορφα κορίτσια, ροκ συναυλίες, αναμνήσεις από πάρτι. Ξαφνικά το μετανιώνει, νιώθει νοσταλγία και λέει στον ταξιτζή να τον γυρίσει πίσω….

Καλές –ίσως– οι προθέσεις της κυβέρνησης που παρήγγειλε το σποτάκι αλλά οι επικρίσεις δεν άργησαν: ο πρωταγωνιστής του βίντεο μοιάζει ευκατάστατος, σε μια χώρα όπου ο μέσος μισθός κυμαίνεται γύρω στα 750 ευρώ δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα, γιατί λοιπόν θέλει να μεταναστεύσει;

Παρά τις προθέσεις όμως, τα (οικονομικά) περιθώρια του Ορμπάν είναι περιορισμένα, καθώς έχει υποσχεθεί στην Κομισιόν ότι θα μειώσει το 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ για να σταματήσει και η διαδικασία που έχει ξεκινήσει η ΕΕ εναντίον της Βουδαπέστης για υπερβολικό έλλειμμα.

Αν δεν συμβεί αυτό, θα σταματήσει η χορήγηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων στην Ουγγαρία, που αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ της, πράγμα που, ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, θα είναι καταστροφικό για την κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
4-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: