Τη φοροελάφρυνση των τραπεζών μέσω της αναγνώρισης του «αναβαλλόμενου φόρου» (ετεροχρονισμός φορολογίας) στα εποπτικά κεφάλαια πασχίζουν να εξασφαλίσουν οι διοικήσεις των τραπεζικών ομίλων ενόψει των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ζητήσει από τον υπουργό Oικονομικών Γ. Στουρνάρα νέα συνάντηση για το ζήτημα, καθώς συνεχίζεται το παζάρι με την Κομισιόν και τη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) που μέχρι πρότινος θεωρούσαν κάτι τέτοιο "έμμεση κρατική ενίσχυση", καθώς προωθεί "το συμψηφισμό της ζημίας του PSI+ με φόρο μελλοντικών κερδών, σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις".
Η συγκεκριμένη διάταξη είχε αποσυρθεί από το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς είχε θεωρηθεί ότι επιβάρυνε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η Eurostat δέχεται τελικά την αρχική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι "ανοίγει ο δρόμος" από τη Eurostat, για την αναγνώριση του "αναβαλλόμενου φόρου" για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς, πάντως, να διευκρινίσει εάν η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δέχτηκε τελικά την αρχική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών.
Το ζήτημα εκτιμάται ότι πλησιάζει προς τελική διευθέτηση εντός των ημερών, λένε οι εμπλεκόμενοι. Αλλά ακόμη θα χρειαστεί να εξεταστεί από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Στουρνάρας, ο οποίος θέλει πρώτα να κάνει τις απαραίτητες επαφές με Κομισιόν και Eurostat για οποιεσδήποτε αλλαγές μπορεί να υπάρξουν πριν την τελική συνάντηση με τους τραπεζίτες.
Οι τραπεζικές μετοχές βούτηξαν πάνω από 5% τη Δευτέρα και οι διαρροές για τυχόν αναγνώριση του «αναβαλλόμενου φόρου» από την Κομισιόν δίνουν αέρα στα πανιά τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη καθώς τα dealing room στηρίζουν τις μετοχές τους.
Οι τράπεζες επιδιώκουν συμφωνία στο ζήτημα ώστε να μην είναι εις βάρος των υφιστάμενων μετόχων για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου μαζί με άλλους ιδιώτες.
Η διαδικασία του σίριαλ με τον «αναβαλλόμενο φόρο» που ανοίγει τον δρόμο για να μειώσουν οι τράπεζες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες έως και 4,9 δισ. ευρώ. το πιθανότερο είναι να πλησιάζει προς το τέλος της, καθώς στις 25 και 26 Ιανουαρίου γίνονται δυο κρίσιμες γενικές συνελεύσεις των μετόχων της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.
Αναλυτές, πάντως, σχολιάζουν πως ακόμα και μετά το «κούρεμα» και την επαναγορά των ομολόγων η συνολική ανακεφαλαιοποίηση των 24 δισ. δεν θα αρκούσε για να πάψουν οι ελληνικές τράπεζες να είναι «προβληματικές».
Στα 40,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), εκτιμήθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες για το σύνολο των εμπορικών τραπεζών, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που έλαβε υπόψη και τα αποτελέσματα της BlackRock.
Γεγονός που δεν κλείνει το μέτωπο τόσο γρήγορα, όσο μπορεί να πιστεύουν οι εμπλεκόμενοι.
Κώστας Σαρρής -με πληροφορίες από Μιχάλη Γελαντάλι και ΑΠΕ
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου