Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2013

ΤΑΙΠΕΔ: «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ


Με γοργούς ρυθμούς επιχειρούνται να προωθηθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων από το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει ότι με αυτό τον τρόπο θα έχει κάποιο αποτέλεσμα σε συνθήκες όξυνσης της ύφεσης.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα αναμένεται να εγκριθούν και οι τροποποιήσεις στα τεύχη του διαγωνισμού για το ακίνητο της Αφάντου Ρόδου το οποίο διεκδικούν η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία Ατλάντικα Ελλάς, η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η London & Regional Properties (ένας από τους τρεις διεκδικητές του Ελληνικού), η βρετανική Minoan Group που προωθεί τουριστική επένδυση στην Κρήτη, η NCH Capital και η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωσταντακόπουλου.

Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα εγκρίνει σήμερα και τη σύμβαση για την παραχώρηση του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας στον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο NCH Capital, τον μοναδικό που κατέθεσε προσφορά, μέσω των funds NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund L.P.

Την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ μέχρι τα τέλη του 2014 θα επιδιώξει το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την Τετάρτη. Ανέφερε ότι έως τον Οκτώβριο του 2013 θα έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες το 51% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η πορεία του Ταμείου έχει δυσαρεστήσει την τρόικα, όμως πρόσθεσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ «κάνει  ό,τι μπορεί, και θα δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματα».  Διευκρίνισε ότι η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα «πάρει πάρα πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί».

Τόνισε ότι υπάρχουν περισσότερα από 100.000 «προβληματικά» ακίνητα. «Εταιρείες όπως η ΕΑΣ είναι μικρές «Ολυμπιακές» και είναι πάρα πολύ δύσκολο να δούμε ποια στοιχεία τους έχουν αξία και ποια όχι. Κι αυτό, γιατί το κράτος συνηθίζει να μην αφήνει να πεθαίνουν τμήματα που δεν έχουν αξία, με συνέπεια να βαρύνει το κόστος την Πολιτεία» είπε χαρακτηριστικά.

Το θέμα της ΕΥΑΘ

Ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ δέχθηκαν επικρίσεις από την αντιπολίτευση για την «ιδιωτικοποίηση των υδάτων της Θεσσαλονίκης» και κλήθηκαν να απαντήσουν σε  ερωτήσεις για την αποκρατικοποίηση του 74% της ΕΥΑΘ, που έχει ήδη παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Υποστήριξαν ότι «δεν παραχωρείται το νερό, ούτε τα βαριά δίκτυα μεταφοράς», επισημαίνοντας ότι «δεν παραχωρούνται τα πάγια αλλά παραμένουν στην ΕΥΑΘ Παγίων», αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε αποφάσεις του ΟΗΕ για το καθολικό δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στην ύδρευση. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, δήλωσε άγνοια σε παρατήρηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντιας Βαλαβάνη, ότι την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή η συγχώνευση της ΕΥΑΘ Α.Ε. με την ΕΥΑΘ Παγίων.  «Γνωρίζουμε πως η ΕΥΑΘ Α.Ε. και η ΕΥΑΘ Παγίων, παραμένουν δύο ξεχωριστά νομικά πρόσωπα. Δεν συγχωνεύονται» είπε ο κ. Εμίρης.

Για τις πληροφορίες περί πώλησής της ΕΥΑΘ έναντι 80-100 εκ. ευρώ, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε πως οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έκριναν προσφορότερη την ιδιωτικοποίηση του 51% και την παραχώρηση του υπόλοιπου 23% που κατέχει το Ταμείο, για ιδιωτικοποίηση μελλοντικά, υπό προσφορότερους όρους.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: