Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2013

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ «ΖΟΜΠΙ» ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ


Στην αρχή υπήρξε άρνηση να αποδεχθούν την πραγματικότητα, στη συνέχεια πανικός και μετά ήρθε η ελπίδα, τώρα υπάρχει γκρίνια και ανησυχία ότι απλά το τέλος αυτής της κατρακύλας δεν θα έρθει ποτέ. Αυτό το πνεύμα επικρατεί στην... ιλουστρασιόν συνάντηση της διεθνούς «ελίτ», στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας, στα πλαίσια του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.


Ακολουθήστε το Νταβός: http://www.reuters.com/subjects/davos - http://twitter.com/davos - http://t.co/xBENKl4G - https://twitter.com/AP/davos

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEO) ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεών τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ετήσιας παγκόσμιας έρευνας της PricewaterhouseCoopers (PwC).
Η πλειοψηφία των διευθύνοντων συμβούλων σε παγκόσμιο επίπεδο (52%), αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει στάσιμη το 2013, ενώ 28% πιστεύουν ότι θα παρουσιάσει ύφεση και μόνο 18% ότι θα βελτιωθεί.
Ειδικότερα, μόνο το 36% των συμμετεχόντων παγκοσμίως είναι "πολύ αισιόδοξοι" για τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησής τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σε αντίθεση με 40% πέρυσι και 48% το 2011.

Λίγοι πιστεύουν ότι είναι ώρα για σαμπάνιες. H ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εκτιμάται να είναι το 2013 μικρότερη από ό,τι ήταν το 2012. Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται η συνάντηση στο Νταβός.

Ο αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, από τους πρώτους που προειδοποιούσαν για το κραχ του 2007, σε τραπέζι αντιπαράθεσης απόψεων για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας έστειλε άλλη μια ακόμα προειδοποίηση.

Αυτή τη φορά αφορούσε στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της «ποσοτικής χαλάρωσης» (δηλ. «εκτύπωση» χρήματος στα πιεστήρια των κεντρικών τραπεζών) για να κρατήσει στη ζωή τις δυτικές οικονομίες που παραμένουν εγκλωβισμένες στην κρίση.

Διασωλήνωση

Προειδοποίησε ότι η διασωλήνωση του συστήματος με τα «πιεστήρια» δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά για καιρό. Μπορεί να έχει κάποια αποτελέσματα αρχικά, αλλά αποδεικνύονται όλο και πιο βραχύβια, οδηγώντας σε νέες πιέσεις τις οικονομίες όσο το πρόβλημα παραμένει στην πραγματική παραγωγή καθώς οι βιομηχανίες προχωρούν σε «στάση εργασίας» στις επενδυτικές δαπάνες όσο υπονομεύονται οι μελλοντικές κερδοφορίες. Και προειδοποίησε για τράπεζες και επιχειρήσεις "ζόμπι", για καπιταλισμό "ζόμπι".

«Οσο περνάει ο καιρός, βλέπουμε τράπεζες ζόμπι, επιχειρήσεις ζόμπι, νοικοκυριά ζόμπι, που είναι επιζήμια σε μακροπρόθεσμη βάση», προειδοποίησε. Η φράση «τράπεζες ζόμπι» επινοήθηκε στην Ιαπωνία, για να πώς οι πτωχευμένοι δανειστές συγκρατούνται στη ζωή χάρη στη διασωλήνωση φθηνού χρήματος από τις γραμμές παραγωγής των «πιεστηρίων χρήματος» των κεντρικών τραπεζών.

Κάποιος όμως πρέπει να πληρώσει όλο αυτό το πληθωριστικό χρήμα και οι κυβερνήσεις, σε κάθε γωνιά της γης παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, επιμένουν σε μια κοινή βάση: τη συνέχιση της λιτότητας, να πληρωθούν δηλαδή τα έξτρα έξοδα από τον απλό κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι οι «ενέσεις» ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων που αυξάνουν τα δημόσια χρέη καταλήγουν σε ένα συνεχή «φαύλο κύκλο» απύθμενης αναποτελεσματικότητα, τροφοδοτώντας... φούσκες στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Το μεγάλο ερώτημα που έχουν να απαντήσουν οι κορυφές των κυβερνήσεων και της οικονομικής, επιχειρηματικής και νομισματικής πολιτικής στον πλανήτη που συναντιούνται στο Νταβός είναι ένα:

Πώς θα καταφέρουν να ανακόψουν την πτωτική τάση στις αποδόσεις των εταιρικών κερδών σε σχέση με τις πραγματικές επενδύσεις, χωρίς όμως να περικόψουν τους μισθούς σε τέτοιο βαθμό ώστε να βραχυκυκλώσουν τις αγορές προϊόντων πάνω στις οποίες στηρίζεται η κερδοφορία -σε συνθήκες διόγκωσης του κρατικού χρέους;

Κώστας Σαρρής, k.sarris@eleftherotypia.net


http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: