Δευτέρα, Ιανουαρίου 21, 2013

ΕΛΑΣ: ΆΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ-ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ…ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΘΑ ΦΥΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ…


Άρχισε η λειτουργία των Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ. Στον τηλεφωνικό αριθμό 11414 μπορεί πλέον οποιοσδήποτε πολίτης, Έλληνας ή αλλοδαπός, να καταγγέλλει επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα.
Λειτουργούν από τη Δευτέρα δύο Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ένα σε κάθε Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και 68 γραφεία σε διάφορες Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας στην Αττική και την υπόλοιπη επικράτεια, όπως ανακοίνωσαν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος και ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Χρήστος Μανούρας. 




Αρμοδιότητες 

Τα Τμήματα και Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, που έχουν συσταθεί με βάση το υπ. αριθμ. 132 Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,  θα συλλέγουν στοιχεία και θα συνεργάζονται με διάφορες υπηρεσίες και οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς και φορείς. 

Παράλληλα, θα συνδράμουν άλλες αρχές και υπηρεσίες στη διερεύνηση υποθέσεων, θα ενημερώνουν τα θύματα για τα δικαιώματά τους, θα φροντίζουν για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη ή ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων, θα διατηρούν αρχείο για περιστατικά ρατσιστικής βίας και θα αναφέρουν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα κάθε υπόθεση που επιλαμβάνονται προανακριτικά και αυτεπάγγελτα μετά από τις καταγγελίες.


Αστυνομικοί χωρίς ειδική εκπαίδευση

Τα συγκεκριμένα τμήματα και γραφεία στελεχώνονται με περισσότερους από 200 αστυνομικούς, οι οποίοι προέρχονται, κυρίως, από Υπηρεσίες Ασφάλειας. Οι αστυνομικοί δεν διαθέτουν ακόμη ειδική εκπαίδευση, όμως θα αποκτήσουν σταδιακά, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Παπαγιαννόπουλος, κάνοντας λόγο για διαρκή εκπαίδευση.  
   
Τηλέφωνο καταγγελιών 

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες στην αποστολή τους, με καταγγελίες στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11414. Ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση καταγγελίας επίθεσης σε βάρος παράνομου μετανάστη δεν ακυρώνεται η νομική διαδικασία απέλασης που προβλέπεται από τον νόμο. Εξέφρασε την ευχή τα Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας να έχουν μικρή διάρκεια, αφού - όπως είπε - ελπίζει αυτά τα περιστατικά να αποτελούν μια μικρή θλιβερή παρένθεση στην ιστορία της χώρας μας. 

Γραφεία αστυνομικής αυθαιρεσίας 

Δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα τα γραφεία αστυνομικής αυθαιρεσίας, που έχουν συσταθεί με νόμο από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, λόγω απροθυμίας για τη στελέχωσή τους. Θα ενεργοποιηθούν στο νέο πλαίσιο της ΕΛΑΣ. Προς το παρόν, όλα τα περιστατικά που αφορούν σε πράξεις αστυνομικών χειρίζεται η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Δολοφονία Πακιστανού 

Ερωτηθείς σχετικά, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ διευκρίνισε ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες των δύο δραστών της ανθρωποκτονίας του πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα, σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις που έχουν χειριστεί οι αστυνομικές αρχές, γιατί συνεχίζεται η ανάκριση για την υπόθεση.

ENET.GR
ΠΡΕΖΑ TV
21-1-2013

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για τον πουτσο καβαλα πρεζα..
Πηρα τηλεφωνο για να καταγγειλω ξυλοδαρμο γνωστου μου απο 1 αλβανο,1 πακιστανο και 1 αφγανο..
Οι τρεις αυτοι τυποι λοιπον,τον χτυπουσαν με μανια φωναζοντας του:"κολοελληνα θα σε λιωσουμε"...
Οταν πηρα τηλεφωνο για να καταγειλλω την ρατσιστικη επιθεση ξερεις τι μου απαντησαν?
Ασε ρε φιλε,μονο καταγγελιες απο αλλοδαπους εξεταζουμε..
Ετσι φιλε οπως τα λες...ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΚΟΛΟΜΠΑΤΣΟΙ!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

πάλι καλά που έλειπε ο γιωρίκας και ο κωστίκας, θα τον είχανε κομματιάσει τον φουκαρά
άντε βρε νούμερο