Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2013

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ, ΛΕΕΙ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Εξαιρετικές χαρακτήρισε τις συναντήσεις και τη συνεργασία που είχε σήμερα με έλληνες αξιωματούχους ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στα 47 Κράτη Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και του ρόλου της αστυνομίας, καθώς και στις δράσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Ο Ν. Μούιζνιεκς αναγνώρισε τη δρομολόγηση κάποιων πολύ καλών πρωτοβουλιών, αλλά και την αναγκαιότητα να ληφθούν πολύ περισσότερες. Βασικές δράσεις που θα πρέπει να εξεταστούν για το μέλλον χαρακτήρισε τις διώξεις κατά ατόμων που διαπράττουν ρατσιστικές πράξεις και την επιβολή συγκεκριμένων ποινών κατά των αστυνομικών αρχών, εάν δεν εκτελούν τα καθήκοντά τους ή εάν οι ίδιες κατηγορούνται για ανάρμοστη συμπεριφορά.

 Παρά τις δυσκολίες που επιφέρει η οικονομική κρίση, υπογράμμισε, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συνιστά πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.

Εξαιρετικά εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Επίτροπο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Τσιάρας.  Επισήμανε ότι ο ρατσισμός είναι έννοια πολύ μακρινή από την ελληνική κουλτούρα και ότι τα όποια μεμονωμένα περιστατικά σχετίζονται με ιδιαιτερότητες που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Αναφορικά με το το θέμα της λαθρομετανάστευσης επισημάνθηκε η προσπάθεια της Ελλάδας να το αντιμετωπίσει και οι παρενέργειες που δημιουργούνται από επιλογές διεθνών οργανισμών, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αποτελεσματική καταπολέμηση περιστατικών βίας με ρατσιστικά κίνητρα και υπόβαθρο παρουσίασε μεταξύ άλλων στον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, ο Νικόλαος Δένδιας.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον επίτροπο για τη σύσταση δύο Τμημάτων και 68 Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα και με τις προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επίσης παρουσίασε το Αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο και τη Διαχείριση της Μετανάστευσης, που αποβλέπει στον εξορθολογισμό της διαδικασίας ασύλου, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης και στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης των συνόρων, καθώς και της πολιτικής επιστροφών.

Αναφερόμενος στις υποθέσεις ασύλου που εκκρεμούν ο υπουργός ενημέρωσε τον επίτροπο για τη σύσταση μιας ειδικής ομάδας εργασίας με αντικείμενο τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων προσφυγών που εκκρεμούν μέσα στο 2013.

Παράλληλα παρουσίασε τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης Ελλάδας για τη δημιουργία ενός δικτύου όλων των βασικών εταίρων, που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της εγκατάστασης δυο νέων κέντρων υποδοχής για παράνομους μετανάστες που είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Η λειτουργία των Κέντρων θα πληροί τα κριτήρια που θέτουν η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, καθώς και οι συστάσεις του ΔΟΜ.
ENET.GR
ΠΡΕΖΑ TV
31-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: