Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2013

ΙΔΙΩΤΙΚΑ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ» ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ


Στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κατά παράβαση του Συντάγματος προχωρεί η κυβέρνηση με την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.


Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο 31 δίνει τη «δυνατότητα» σε ΝΠΔΔ, δηλαδή σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ, νοσοκομεία και ΟΤΑ να ιδρύουν ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιωτικά κολέγια, δηλαδή ιδιωτικά πανεπιστήμια, ιδιωτικά ΙΕΚ και φροντιστήρια ξένων γλωσσών ως εταιρείες. Απελευθερώνεται η κερδοφόρα αγορά προϊόντων εκπαίδευσης για να δοθούν δώρα στους πολιτικούς φίλους της κυβέρνησης, μαζί με τον εργαστηριακό εξοπλισμό και τα κτήρια που έχουν και χρησιμοποιούν τα ΑΕΙ!

Όταν η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση υπολειτουργεί λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού και της έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, η τρικομματική κυβέρνηση αποφασίζει να τη «βοηθήσει», με τη δημιουργία μαγαζιών εκπαίδευσης σε συνεργασία με επιχειρηματίες. Σε ποιους θα πουλήσουν τα πτυχία αυτά; Όχι βέβαια στα παιδιά της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, αλλά στους έχοντες και κατέχοντες, τονίζει η Θεανώ Φωτίου.

Μάλιστα, όπως περιγράφεται στις σχετικές διατάξεις, αφαιρείται κάθε δικαίωμα ελέγχου ακόμα και των Προγραμμάτων Σπουδών στα εν λόγω εκπαιδευτήρια, ενώ στους τίτλους σπουδών δίνεται πλήρης επαγγελματική ισοδυναμία με τα πτυχία των ελληνικών. Όλα τα παραπάνω ισχύουν από τις 19 Νοεμβρίου 2012 και συμβαίνουν στη δεδομένη συγκυρία, όταν ήδη συζητούνται οι συγχωνεύσεις στα ΑΕΙ και η επαναφορά της βάσης του 10, έτσι ώστε να βρεθεί έτοιμη «πελατεία».

Το σχέδιο δεν σταματά εδώ. Το άρθρο τού εν λόγω νομοσχεδίου, με τον συμβολικό αριθμό 16, προσμετρά τους δημόσιους λειτουργούς στους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, για να φτάσει στα επιθυμητά μεγέθη διαθεσιμοτήτων και απολύσεων.

Ας γνωρίζει η κυβέρνηση και οι πρόθυμοι σύμμαχοί της, επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία αντιστέκονται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια καταλήστευσης των δημόσιων αγαθών, σε κάθε πράξη νομοθετικού εξαναγκασμού και συνταγματικής εκτροπής.



Νεολαία ΣΥΝ: Αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να περάσει πλειάδα αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΝ.

Αυτή η νέα διάταξη αποτελεί την «εκδίκηση» όλων αυτών που εδώ και σχεδόν μια δεκαετία έχουν επικεντρωθεί σε μια ασύλληπτη εκστρατεία συκοφάντησης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με απώτερο στόχο να τη μετατρέψουν σε ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Η απάντηση, τονίζεται, θα έρθει από το μαζικό κίνημα νεολαίας και την κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα ανατρέψει αυτά τα σχέδια και θα ανοίξει την προοπτική για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, πέρα και έξω από λογικές κέρδους και εμπορευματοποίησης.
http://www.avgi.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: