Τετάρτη, Ιανουαρίου 09, 2013

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ


Αποζημίωση 5,28 εκατομμυρίων δολαρίων κατέβαλε αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στο Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου, σε 72 κρατούμενους για τα βασανιστήρια που επέστησαν.
 Οι 72 κρατούμενοι σε αμερικανικά στρατιωτικά κέντρα κράτησης στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων και οι φυλακές Αμπού Γκράιμπ, είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον της Engility Holdings, κατηγορώντας την ότι εμπλέκεται στην κακοποίηση που υπέστησαν. Συγκεκριμένα, κατηγορούσαν την εταιρία, η οποία παρείχε διερμηνείς για τις ανακρίσεις των κρατουμένων, κρατουμένων ότι είτε συναινούσε στα βασανιστήρια που υπέστησαν, είτε τα δικαιολογούσε.


Είναι η πρώτη φορά που αμερικανική εταιρεία αποζημιώνει κρατούμενους για την κακομεταχείριση που υπέστησαν στη διάρκεια του πολέμου. Η αποζημίωση καταβλήθηκε τον Οκτώβριο.

Μία άλλη εταιρία που παρείχε διερμηνείς στον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ, και στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ, η CACI International, αντιμετωπίζει παρόμοια αγωγή που αναμένεται να εκδικαστεί φέτος.

Οι κρατούμενοι στο Αμπού Γκράιμπ υποβλήθηκαν σε συστηματικά σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια και υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση το 2003 και το 2004 –σχετικές φωτογραφίες διέρρευσαν στο διαδίκτυο το 2004. Καμία εταιρία που δραστηριοποιήθηκε στο Ιράκ δεν καταδικάστηκε για την κακοποίηση, αλλά αμερικανοί στρατιώτες που κρίθηκαν ένοχοι έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ποινή φυλάκισης.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΕΖΑ TV
9-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: